Vertrouwen in adviseurs wankelt Uit onderzoek van de universiteiten van Chicago en Minnesota blijkt dat 7% van de Amerikaanse adviseurs disciplinair gestraft is. 3 maart 2016 09:30 • Door IEXProfs Redactie Het voelt niet goed om je geld uit handen te geven aan een adviseur die berispt is wegens financieel wangedrag. Uit onderzoek van de universiteiten van Chicago en Minnesota blijkt dat 7% van de financieel adviseurs disciplinair gestraft is wegens zaken die variëren van het aanzetten tot ongeschikte beleggingsoplossingen, tot zelfs handelen zonder toestemming van de client. Dat is een hoog percentage voor een sector waarin vertrouwen fundamenteel is. Er zijn zelfs firma’s waar het percentage misdragingen bovengemiddeld hoog is. Bij Oppenheimer & Co heeft bijna 20% van de adviseurs zich in het verleden op dit vlak misdragen, meldt Bloomberg. Het onderzoek focust op slechts zes van de 23 categorieën waarin adviseurs de fout in kunnen gaan. De studie richt zich op wangedrag rond beleggingen, waarbij arbitrage of een rechterlijke uitspraak uitviel ten gunste van de klant, evenals een formele procedure door toezichthouders voor een overtreding van regelgeving rond beleggingen. Verkeerd businessmodel Veel wangedrag heeft betrekking op het adviseren van ongeschikte producten voor een client, die niet passen bij het risicoprofiel of portefeuille. Diverse studies wijzen op belangenconflicten, waarbij de schade volgens Bloomberg geschat wordt op 17 miljard dollar voor de middenklasse. Het wangedrag blijft niet altijd zonder gevolgen. De helft van de berispte of veroordeelde adviseurs heeft zijn baan verloren, 44% van hen kon binnen een jaar elders weer aan de slag. Vaak zijn dat firma’s met een hoger gemiddelde aan overtredingen, waardoor deze adviseurs een soort draaideur-criminelen lijken te worden. Volgens de studie lopen adviseurs die al eens de fout in zijn gegaan een vijf keer zo grote kans op herhaling. Het lijkt erop dat er firma’s zijn met een businessmodel waarin zij hogere inkomsten willen genereren ten koste van disciplinaire overtredingen. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen apr '24 “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.