Nieuws

Grote kans op yuan in IMF-mandje

AXA IM schat de kans op 80% dat de Chinese munt dit jaar wordt opgenomen in het reservemandje van het IMF.

Aidan Yao en Jason Pang van AXA Investment Managers schatten de kans op 80% dat de Chinese munt dit jaar wordt opgenomen in het reservemandje van het IMF.

Elke vijf jaar herziet het IMF de samenstelling van dit mandje met reservevaluta. Mocht het IMF nu nog niet tot opname willen belsuiten, dan houdt AXA IM er rekening mee dat China een extra jaar krijgt om aan de voorwaarden te voldoen, waarna een tussentijdse herschikking mogelijk is.

Opname in het Special Drawing Rights (SDR)-mandje zal leiden tot een herschikking van het IMF richting RMB-activa. Maar AXA IM houdt ook rekening met een impact op de beleggingsbeslissingen van andere institutionele en particuliere beleggers.

Zachte landing

De specialisten van AXA IM denken dat de totale kapitaalinstroom op 120 miljard dollar per jaar uit kan komen. Na vijf jaar kan de teller op 600 miljard dollar staan. Yao en Pang denken dat deze kapitaalinstroom een grote impact zal hebben op de Chinese markten, met de name valuta-, geld- en obligatiemarkten in de tweede economie ter wereld.

De specialisten schatten in dat de Renminbi een weging van 14% in het SDR-mandje gaat krijgen, gelijk aan het aandeel dat China in de wereldwijde export heeft.  Bij dit scenario gaat AXA IM uit van een zachte landing van de Chinese economie, waarbij een systeemcrisis wordt voorkomen.

Wel erkennen Yao en Pang dat er met deze aannames significante onzekerheden zijn rond de economie, beleid en financiële markten. Een punt is de omvang van de Chinese obligatiemarkten. Ook staat de Chinese kapitaalrekening nog flink onder staatscontrole. Zonder verdergaande liberalisering worden de kapitaalstromen geremd. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen