Goldman verdedigt actief beleggen Tim O’Neill van Goldman waarschuwt voor een wereld waarin passief beleggen de dominante vorm van beleggen is. 6 oktober 2015 10:40 • Door IEXProfs Redactie Goldman Sachs topman Tim O’Neill durft actief beleggen te verdedigen. Een verwoed passief belegger, Larry Swedroe, slaat hem om de oren. Op ETF.com (een thuiswedstrijd!) bestrijdt hij de successievelijke argumenten van O’Neill. O’Neill waarschuwt voor een wereld waarin passief beleggen de dominante vorm van beleggen is. In dergelijke omstandigheden kan volgens hem geen sprake zijn van een goed functionerende markt. Verder denkt O’Neill dat passief beleggen het tij mee heeft, omdat actieve beleggers het vooral beter doen in moeilijke omstandigheden, hetgeen de afgelopen zes jaar niet het geval is geweest. Verder waarschuwt hij voor een periode van massale onder- of overwaardering in markten. Passieve beleggingsfondsen met hun automatische piloot zijn in deze omstandigheden nutteloos. Alleen actieve beleggers zijn in staat een dergelijke bubbel door te prikken. Nut van actieve beleggers Over doorprikken gesproken. Dat is precies wat Swedroe doet met de in zijn oog onzinnige argumenten van O’Neill. Om te beginnen met de vrees voor de dominante positie van passief beleggen. Als het al een probleem is dan is het niet aan de orde. Op dit moment wordt 40% van het institutionele vermogen en slechts 15% van het privévermogen passief belegd. Dat verandert gestaag, in totaal met ongeveer 1% per jaar. Het duurt dus nog wel even voordat passief beleggen dominant wordt. En dan nog. Op dit moment zijn er wereldwijd 8000 actieve beleggingsfondsen en 10.000 hedgefondsen. Dat kan best wat minder. In de jaren vijftig waren er 100 en toen functioneerde de markt ook. Wat het nut van actieve beleggers betreft, daarover verschilt Swedroe ook van mening. Maken kosten niet waar De actieve beleggers maken de enorm veel hogere beheersvergoedingen op geen enkele manier waar. Jaarlijks wordt 80 miljard dollar naar actieve beheerders overgemaakt. En dat terwijl ze gemiddeld minder presteren dan passieve fondsen. Swedroe vergelijkt tenslotte een aantal Goldman Sachs fondsen met vergelijkbare fondsen van passieve aanbieders Dimenisional Fund Advisors (DFA) en Vanguard. Over een periode van vijftien jaar doen de passieve fondsen het veel beter dan de actieve fondsen van Goldman Sachs. Dat wordt niet alleen verklaard door de hogere beheersvergoeding. In bijna alle gevallen is het verschil in rendement hoger dan het verschil in beheersvergoeding. Met die automatische piloot valt het dus ook wel mee, aldus Swedroe. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen apr '24 “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.