Nieuws

“AFM moet transparantie bevorderen”

Dutch Investment Influential 2015: wie is het meest invloedrijk in de financiële wereld. De top-3 van Marcel Tak.

Een tikkeltje eigenwijs en niet bang om tegen de stroom in te roeien. Wie boven het maaiveld wil uitsteken, moet lef hebben, vinden zes professionals die hun sporen hebben verdiend in de beleggingsindustrie. Zij geven alvast een voorzetje voor de Dutch Investment Influentials 2015.

Wie is volgens beleggingsprofessionals de meest invloedrijke persoon in de Nederlandse beleggingswereld? IEXProfs vroeg zes genomineerden voor de Dutch Investment Influentials alvast om hun eigen top-3.

Marcel Tak, onafhankelijk financieel adviseur en publicist

DII-er Merel van Vroonhoven

De partij waar niemand omheen kan is de Autoriteit Financiële Markten, met huidig voorzitter Merel van Vroonhoven als boegbeeld, zegt Marcel Tak. De financiële waakhond is gretig ingesprongen op de maatschappelijke roep om sterker toezicht en strengere regelgeving. Maar de toegenomen invloed is niet per definitie een verbetering, vindt Tak.

Dat AFM steeds vaker uitspraken doet over specifieke producten – zoals de coco-obligatie, die recentelijk als ongeschikt werd bestempeld voor particuliere beleggers – is hem een doorn in het oog. “AFM moet niet voor anderen bepalen wat goed is en wat niet.” Tak vindt dat beleggers meer eigen verantwoordelijkheid moeten hebben en dat AFM zich meer moet focussen op het bevorderen van transparantie. “Als de informatie over een product goed is, kunnen beleggers zelf beoordelen of dat een geschikte belegging is.”

Het huidige AFM-beleid was al in gang gezet voor de komst van Van Vroonhoven. “Maar zij is als AFM-voorzitter wel de representant van dat beleid.”

Ook invloedrijk is minister van financiën Jeroen van Dijsselbloem, de winnaar van vorig jaar. “Hij speelde een heel duidelijke – zij het niet zo’n fraaie – rol in de affaire rond ABN Amro en heeft als voorzitter van de eurogroep een grote invloed op de situatie in Griekenland. Daarnaast drukt hij natuurlijk een stempel op de belastinghervormingen. Maar of dat een positief stempel is, moet nog blijken.”

Als inspiratiebron tipt Tak econoom en columnist Mathijs Bouman. “Hij schrijft heel toegankelijk over economische en beleggingsonderwerpen en bekijkt de dingen net vanuit een andere invalshoek.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

    Assetallocatie