Nieuws

Attentie voor drama Chinese beurs

Iedereen maakt zich zorgen over het Griekse referendum. Het echte drama vindt echter plaats op de Chinese beurs.

Iedereen maakt zich zorgen over het Griekse referendum. Het echte drama vindt echter plaats op de Chinese beurs. Dat zegt Frederic Neumann in een artikel op Bloomberg. Neumann geeft mede leiding aan het economisch onderzoek van HSBC in Hong Kong.

“Wat er in China de komende weken gaat gebeuren zal van veel grotere betekenis zijn dan het speldenprikje dat in Griekenland wordt uitgedeeld.” Neumann wijst op de serieuze correctie die de afgelopen drie weken heeft plaatsgevonden op de beurs van Shanghai.

Daar is meer dan 20% van de totale beurswaarde van bedrijven in rook opgegaan. Het gaat om een verlies van 2360 miljard dollar, omgerekend meer dan tien keer het nationale inkomen van Griekenland wat in de gauwigheid is verdwenen.

Cruciale motor

Neumann: “Als de Chinese aandelenmarkt niet aantrekt, is de kans groot dat dat gevolgen zal hebben voor het consumentengedrag in China als geheel. Daardoor zou een van de cruciale motoren van de wereldeconomie gaan haperen. Hoe dramatisch de ontwikkelingen in Griekenland ook lijken op het ogenblik, het is nauwelijks mogelijk om je voor te stellen dat dit echt serieuze gevolgen zal hebben voor de wereldeconomie.”

Een recente peiling van Bloomberg onder economen wijst uit dat er geen consensus bestaat over een directe relatie tussen de beursontwikkelingen en de groei van de nationale economie. Het is dan ook onduidelijk of de relatie die Neumann legt tussen de beurskrach en de binnenlandse groei ook echt bestaat.

Daarnaast is China bezig om het kapitaalverkeer aan minder regels te binden. Als dat echt serieuze vormen gaat aannemen, en beleggers in de rest van de wereld een grotere aanwezigheid hebben op de Chinese aandelenmarkt, dan zullen de ontwikkelingen op de Chinese aandelenmarkt buitenlandse beleggers directer gaan raken.

Maar dat is een situatie die verder in de toekomst ligt dan het referendum dat de nabije toekomst van Griekenland zal bepalen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus