Nieuws

Nu dividend jagen is dom

Hoog dividendaandelen zijn na de recente koersstijgingen niet langer koopwaardig, zegt voormalig hedgefundmanager Wesley Gray.

Historische resultaten wijzen uit dat hoog dividendaandelen meer rendement geven dan aandelen die weinig dividend uitkeren. Volgens voormalig hedgefundmanager Wesley Gray wil dat niet zeggen dat het daarom een goed idee om alleen te focussen op de yield van high dividend aandelen. Dat levert volgens hem op dit moment niet langer een bovengemiddelde winst op.

Een strategie waarbij bedrijven worden gekocht met riante opkoopprogramma's van eigen aandelen rendeert volgens hem beter. "Het kopen van hoog dividendaandelen is een goede zet als ze goedkoop zijn, maar het is een slechte keuze als ze duur zijn. In het verleden waren hoog dividendaandelen meestal goedkoop. Dat is nu niet het geval" zo schrijft Gray.

Slecht einde

Als de geschiedenis iets duidelijk maakt, dan is het wel dat het kopen van dure aandelen zelden leidt tot een goed einde, betoogt de voormalige hedgefundmanager verder. Hij begrijpt wel waarom hoog dividendaandelen nu zo aan de prijs zijn. "Omdat beleggers om yield schreeuwen en fondsenhuizen nog meer hoog dividendfondsen lanceren."

Op basis van EBIT/VE en P/E zijn de top 50 high yield dividendaandelen duurder dan gemiddelde S&P 500-aandelen. "Komt dat omdat hoog dividendaandelen van betere kwaliteit zijn dan normale aandelen? Daar is geen bewijs voor," zegt Gray. Pas dus op met hoog dividend aandelen. Gray besluit met een citaat van waardebelegger Benjamin Graham: "Intelligent beleggen is het kopen van aandelen met een margin of safety."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    China; opnieuw lieveling van beleggers?