Nieuws

Pensioenfondsen naar multi-asset

Op zoek naar groei richten steeds meer pensioenfondsen hun blik op hedgefunds en multi-asset, blijkt uit een poll van State Street.

Bij Nederlandse pensioenfondsen zijn hedgefondsen weinig in trek, maar 25% van de pensioenfondsen wereldwijd zal binnenkort voor het eerst in deze categorie gaan beleggen, blijkt uit een enquête van State Street onder 134 pensioenfondsen. 

Multi-asset beleggingsportfolio’s worden dan ook steeds populairder in de pensioensector nu deze bedrijfstak op zoek is naar rendement in een tijdperk van een aanhoudende lage rente. 60% van de pensioenfondsen zegt dat ze daarom de huidige allocatie in private equity zullen vergroten. Maar ook vastgoed en infrastructuur zijn populair bij de fondsen, blijkt uit de enquête van State Street.

Pensioenfondsen gaan meer insourcen

Weinig pensioenfondsen hebben nu nog het talent in huis om die multi-assetportfolio’s te beheren. Daarom verwacht 81% van de respondenten dat zij de komende drie jaar meer vermogensbeheeractiviteiten in eigen huis zullen gaan verrichten.

Deze trend wordt grotendeels gedreven door de wens om de kosten te verlagen. Hoewel pensioenfondsen meer asset classes in eigen huis beheren, zullen ze blijven samenwerken met vermogensbeheerders die specifieke expertise hebben, kwam in de enquête naar voren. 

Een andere trend in de sector is de regeldruk voor pensioenfondsen, die steeds zwaarder wordt. Toezichthouders eisen veel meer transparantie over de blootstelling aan risico’s. 98% van de pensioenfondsen denkt dat zij verbeteringen moeten aanbrengen om aan de wettelijke voorschriften te voldoen. Ook neemt de uitdaging toe omdat er in verschillende jurisdicties gevraagd wordt om verschillende rapportages in een specifiek format. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie