Nieuws

Active share: goed of niet?

Portefeuillestrateeg Lori Heinel van State Street Global Advisors over het nut van active share.

Active share is de mate van afwijking van een beleggingsfonds ten opzichte van de benchmark. Simpel gezegd: hoe groter de active share, hoe meer de fondsmanager (en het team erachter natuurlijk) zijn eigen inzichten volgt en de benchmark de benchmark laat.

Maar wat levert active share op? Kijkend naar beleggingssucces en de stijgende populariteit van indexfondsen (0% active share) lijkt het antwoord, even kort door de bocht, makkelijk te geven: niet al te veel.

Lori Heinel van SSGA heeft zich in het onderwerp verdiept. In een recente publicatie gaat de chief porfolio strategist in op de voor- en nadelen van active share, en waarom je er niet al te veel naar moet kijken.

Active share is goed

De belangrijkste reden volgens Heinel om voor veel active share te gaan: “Alleen met active share is de benchmark te verslaan.” Dat is logisch. Een studie van Cremers en Petajisto uit 2006 toont aan dat veel active share waarde toevoegt. Volgens dat onderzoek doen fondsen met een hoge active share het (exclusief kosten) gemiddeld beter dan de benchmarkt.

Fondsen met een laag active share en lage tracking error doen het (ook exclusief kosten!) juist slechter. De best presterende fondsen combineren, en dat is toch wel opmerkelijk, een hoge active share met een laag tracking error.

Active share is slecht

In tegenstelling tot de positieve onderzoeksresultaten van de onderzoekers Cremers en Petasjisto ontdekte het Japanse Nomura in een later onderzoek precies het tegenovergestelde. Maar wat volgens Heinel misschien wel de belangrijkste reden is om voorzichtig te zijn met active share-fondsen is de hoge fee die beleggers voor de extra research moeten betalen.

“Hoge kosten slopen het rendement van de beste active share-managers.” Ook bewegen de koersen van fondsen met veel active share volgens Heinel harder op en neer. Dat is ook niet wat een belegger wil.

Active share zegt niet zo veel

Active share is belangrijk, maar het is volgens Heinel slechts een van de vele maatstaven die een belegger in zijn selectie van geschikte fondsmanagers moet bekijken. Er is ook nog niet zoveel over de toegevoegde waarde van active share bekend.

Voor niet-aandelenfondsen heeft het volgens Heinel geen enkele zin om naar het active share-gehalte te kijken. Niemand heeft namelijk ooit onderzocht wat active share oplevert in de wereld van obligaties en small caps.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie