Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs.

Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30

. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment Writing & Translations bij Robeco.
Nieuws

De indexkeizer zonder kleren

Ja, er is veel marketingblabla. Maar het is te kort door de bocht om elke innovatie met een schot hagel te verwelkomen.

Wat moet je nou met Marcel Tak? Vooropgesteld, als hoofdredacteur moet je zuinig zijn op het paradepaardje onder je columnisten. Klontje suiker toestoppen, af en toe. Aai over z’n bol, dat werk. En soms moet je ‘m, gewoon om de columnist scherp te houden, de ruimte geven wat om zich heen te trappen. Of intellectueel de degens met hem kruisen. Zoals we dat nu rond het thema smart bèta doen.

Dat is – mocht u dat denken – geen geënsceneerde discussie in het kader van ‘brood en spelen’. We menen wat we schrijven. Maar laat mij tot de kern van de zaak komen. In onze polemiek rond smart bèta hebben we naast een aantal prettige overeenkomsten toch ook enkele hardnekkige meningsverschillen. Volgens Tak is de kapitaalgewogen index de ‘keizer onder de indices’.

Hij heeft, in elk geval als je kijkt naar hoeveel geld die indices aantrekken, een punt. Maar het is wel een keizer die door de tijd heen nogal eens zonder kleren is aangetroffen, ronddolend in de hoftuin. “Ik zie zelf geen enkel probleem met de kapitaalgewogen index”. Tak schreef het echt. En hij wijdde nog even wat verder uit in zijn lofzang op de keizer aller indices. “De grootste bedrijven worden door de markt als de meest waardevolle bedrijven gezien (…) Waarom zou het dom zijn om in de meest succesvolle bedrijven te beleggen?”

Special Slimme Index

Nou, misschien omdat het per definitie de winnaars van gisteren zijn? En omdat beleggers nu eenmaal de hardnekkige neiging hebben om achter winnaars uit het verleden aan te hollen krijg je altijd weer een periode van overdrijving, die eindigt met bulten, blutsen, blauwe plekken en scheuren in de broek (als je zoveel geluk hebt dat je er daarmee vanaf komt).

Kijk eens hoeveel zwakte een aantal van de grote blue chips op dit moment vertonen: IBM, Coca-Cola en McDonald. Die bedrijven overkomt wat professor Gupta (Maryland University) in de Wall Street Journal alsvolgt beschrijft: "You become big, but you become trapped". Slachtoffer van je eigen succes, en wat erger is: beleggers lijken het te ontdekken. Een mooi staaltje anecdotal evidence van mijn betoog. Prima getimed ook. 

On steroids
Maar goed, je kunt het moeilijk slim noemen dat de kapitaalgewogen indices rond de eeuwwisseling uit hun hemdsmouwen knapten van de op steroïden groeiende technologiesector. Hoe slim was dat? En hoe slim was het dat we met z’n allen nog geen tien jaar later dezelfde fout maakten, zij het toen met een andere sector in een met doping veroverde maillot jaune, de financials. Het vermijden van dat soort bubbels, bijvoorbeeld door het toepassen van smart bèta, je zou denken dat niemand daar iets op tegen zou kunnen hebben.

Natuurlijk werken sommige factoren, die ten grondslag liggen aan smart bèta, niet altijd en overal. Vaak doen value, small caps en low vol het beter. Soms ook niet. Het bundelen van die belangrijkste factoren in één smart bèta-ETF – zeker als laboratoriumtesten 'bewijzen' dat die factoren elkaar versterken – is een oplossing die zeker de moeite waard is en een prima alternatief voor de keizer met streaker-neigingen. 

Voor wie zich verder wil inlezen, dit is een aardig rapportje van Edhec: Risk Allocation, Factor Investing and Smart Beta: Reconciling Innovations in Equity Portfolio Construction. Toegegeven, stevige kost. Het is eenvoudiger de stem van het cynische volk te zijn en er gewoon tegen aan te schoppen. Dan hijsen beleggers je vanzelf op het schild. Maar ja, we weten allemaal dat diezelfde beleggers het lang niet altijd bij het rechte eind hebben. 

Op naakte schouders
Natuurlijk, er is veel marketingblabla. Er is ook veel datadelving bij elk nieuw fenomeen. Maar het is te kort door de bocht om elke innovatie uit de financiële sector meteen maar met een schot hagel te verwelkomen. We leren als industrie met trial and error, met vallen en opstaan.

Smart bèta moet niet gezien worden als het wonderdrankje (“voor al uw kwalen!”) van rondreizende kwakzalvers. Maar het biedt een prima alternatief voor aandelenbeleggers die zich prettig voelen bij een iets minder wilde rit dan die op de rug van een (bij tijden) naakte keizer.  Toegegeven, het staat nog in de kinderschoenen – maar ja, dan heeft het in elk geval iets om het lijf. 

Special Slimme Index


 


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

    De impact van het coronavirus