Nieuws

ECB aan de QE? Koop dan treasuries

De ECB zou over moeten gaan tot het kopen van Amerikaans schuldpapier, om zo de koers van de euro te drukken.

Met de lage inflatie en de hoge werkloosheid moet de eurozone een ruimere monetaire politiek gaan voeren. Volgens VOX zou de ECB dan over moeten gaan tot het kopen van Amerikaans schuldpapier, om zo de koers van de euro te drukken. Want op die manier wordt de export van de perifere landen het meeste gestimuleerd.

De inflatie in de eurozone noteert met 0,8% flink beneden het streefpercentage van 2%. Dat betekent dat de periferie met deflatie kampt. In de huidige omstandigheden is het moeilijk voor de landen uit de periferie om hun concurrentiekracht te versterken.

De vraag is hoe de ECB het beleid kan verruimen. Met een extreem lage rente moet men eerder aan Draghi’s Outright Monetary Transactions denken, die hij in 2012 gepresenteerd heeft, maar nog nooit in heeft gezet. De ECB zit echter met een probleem, dat de Fed, of andere centrale banken niet kennen. De eurozone heeft geen eigen schuldpapier uitgegeven, wat door de centrale bank kan worden opgekocht. De ECB moet dan schuldpapier van landen uit de eurozone gaan kopen en dat levert spanning op met de grondslag van de ECB. 

VOX pleit ervoor dat de ECB naar de valutamarkt kijkt voor haar interventies. Frankfurt moet geen papier in euro’s kopen, maar treasuries:

  1. daarmee wordt het juridisch probleem omzeild, wat met het opkopen van euro-obligaties gepaard gaat
  2. er wordt een moreel risico voorkomen
  3. door schuldpapier in dollars op te kopen wordt de koers van de euro gedrukt

Volgens de schrijver is een dergelijke interventie effectiever dan kwantitatieve verruiming. Een afwaardering van de euro zou het beste medicijn zijn om de concurrentiekracht te herstellen en de exportsector zijn gezondheid terug te geven.

De schrijver denkt zelfs dat een dergelijk monetair beleid binnen de G20 te verdedigen valt. Opkomende markten zijn bezorgd over verkrapping door de mondiale centrale banken. Juist als de Fed tot tapering overgaat is het een goed moment voor de ECB om in te stappen en dit schuldpapier voor zichzelf op te kopen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen