Nieuws

Goudmijnen hebben het pas moeilijk

Wie dacht dat goud het moeilijk had, moet eens naar goudmijnen kijken. Die hebben het pas zwaar.

Wie dacht dat goud het moeilijk had, moet eens naar goudmijnen kijken. Die hebben het pas zwaar. ‘Gedecimeerd,’ zijn ze, schrijft BusinessInsider. Onderstaande grafiek geeft het beeld mooi weer.

Goudmijnen kregen het voor elkaar het zowel in goede als in slechte tijden beduidend minder goed te doen dan een rechtstreekse goudbelegging, schrijft Forbes. Opmerkelijk, aangezien het de afgelopen acht jaar misschien wel het meest gunstige scenario mogelijk was.

Volgens Jefferies is het bloedbad nog niet voorbij. Als de goudprijs verder daalt, is het voor deze bedrijven niet meer winstgevend om überhaupt goud te delven. En dat resulteert natuurlijk in verlies.

De mythe dat goud weinig risico met zich meebrengt en waardevast is, is nu wel ontkracht, schrijft Jefferies. En de verkopen kunnen wel eens verdere verkopen inluiden. Goud is dan ook geen veilige haven, stelt de zakenbank; het is een grondstof met een prijs die kan stijgen of kan dalen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

    Impact beleggen