Must read

Must read: Marktleiders bieden winst én bescherming

Plus: Oligopolie dreigt op obligatiemarkt, miljardenclaim tegen Nederlandse banken, voedseltransitie is een must, en méér.

Oligopolie dreigt op de obligatiemarkt
Centrale banken kopen sinds enige jaren naast staatsobligaties ook bedrijfsobligaties om de economie te stimuleren. Dat gebeurt hoofdzakelijk via ETF's wat de positie van de grote spelers op dit gebied heeft versterkt. Het CFA Instituut waarschuwt daarom voor een oligopolie.

"De planeet bezwijkt onder onze eetgewoonten"
De manier waarop we voedsel produceren, verhandelen en consumeren is desastreus voor onze planeet. Daarom zet Triodos Investment Management sterk in op de voedseltransitie.

David Attenborough wijst de weg
De film A Life on Our Planet van David Attenborough heeft het klimaatbeleid volgens Pictet AM in een stroomversnelling gebracht.

"De race naar nul verandert alles"
Volgens Hans Stoter, wereldwijd hoofd core-beleggingen van AXA Investment Managers, zijn de enorme geldstromen richting duurzame portefeuilles geen modegril, maar een ware en ook noodzakelijke transformatie. "Uiteindelijk moet bij iedereen het langetermijndenken prevaleren."

Wat te doen met Chinese aandelen?

Marktleiders bieden winst en bescherming
"Het ziet er naar uit dat de beurzen een nieuwe fase ingaan. De periode van het snelle herstel na een crisis wordt verlaten. Hoe dit zal aflopen is van zoveel verschillende factoren afhankelijk dat de uitkomst onvoorspelbaar is. Om deze onzekerheid te bestrijden zouden beleggers kunnen besluiten hun beleggingen te verkopen. Maar dan? De rente kan best iets stijgen, maar dan nog is deze historisch laag. Alternatieven voor aandelen (en vastgoed) blijven oninteressant." Wat te doen? Martine Hafkamp koopt daarom marktleiders.
Lees ook: Prijskracht, een cruciale factor.

Het kan met de Chinese bevolking alle kanten uit

Miljardenclaim tegen Nederlandse banken
ING, Rabobank en ABN Amro moeten 4,2 miljard tot 16,7 miljard euro terugbetalen aan consumenten omdat die tientallen jaren te veel aan variabele rente hebben betaald. Doen ze dat niet vrijwillig, dan volgt een rechtszaak, aldus RTl Z.

Zijn Linkers nu de oplossing?

Advocatenkantoor Van Doorne adviseert nu ook professionele beleggers
Van Doorne heeft zijn dienstverlening uitgebreid met een Investment Managementpraktijk. Het is daarbij de bedoeling dat Daan Horsthuis en Harm-Paul Plas als specialisten optrekken in multidisciplinaire teams om innovatief advies te bieden aan onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheerders, pensioenfondsen en andere institutionele beleggers en verschillende binnen- en buitenlandse financiële instellingen.

Uraniumprijs schiet de lucht in
Kunnen beleggers nog profiteren?

Nederland gaat op 25 september hemelaal open? Niet echt.
Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland zei gisteren ook al 'met ongeloof kennis te hebben genomen' van de voorgenomen versoepelingen. "Waar heel Nederland feitelijk al afscheid genomen heeft van de 1,5-meter samenleving, verzwaart het kabinet de regels voor de horeca." Ook de festivalbranche is niet te spreken over de nieuwste plannen. "Het kabinet neemt de cultuursector totaal niet serieus."

Geen zorgen over Nederlandse schuld
Want de Nederlandse staatsschuld gaat volgens ABN AMRO wel weer dalen. Een schuld van 57% in 2021 is ook niet ieen niveau van wakker van te liggen.

Actief versus passief
De rendementen van de IEX Fonds 40 (actief beheerde beleggingsfondsen) en de IEX Index 20+ (ETF's). 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

De impact van het coronavirus