Must read

Must read: 2019, here we come!

IEXProfs sluit 2018 af met een extra lange Must read.

Dit lazen professionele beleggers in 2018 vooral
Beleggers klikten het afgelopen jaar het meest op artikelen over Turkije, de ECB, valuta en ETF's. Ook onze columnisten werden goed gelezen. Hier vindt u het lijstje best gelezen verhalen.

2019: Het jaar van de vele risico's
Beleggers maken zich serieus zorgen over hun aandelen- en obligatieportefeuilles. Overdreven? Kan wezen, maar de bovengemiddelde interesse in geldmarktfondsen komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Een berg risico's hangt boven de markt.

Actief versus passief: De eindstand
De twee modelportefeuilles van IEXProfs eindigen dit jaar beide in het rood. De IEXFonds 40 (actieve beleggingsfondsen) heeft slechter gepresteerd dan de Index 20+, die uit louter ETF's bestaat. Het verschil is groter dan het kostenverschil, dus de actieve managers van de IEXFonds 40 hebben blijkbaar ook niet de beste keuzes gemaakt.

Rendement IEX Fonds 40: -8,99% (ytd)
Rendement Index 20+: -6,81% (ytd)

Of Beijing weer even snel wil stimuleren

Nederlandse financiële sector maakt zich op voor brexit
Centrale clearing voor het afdekken van risico’s en uitvoering van specifieke derivatencontracten zijn twee zaken die door een no-deal brexit flink opgeschud kunnen worden. Dat blijkt uit een enquête van DNB onder een groot aantal financiële instellingen. Veel instellingen zijn momenteel bezig met voorbereidingen, maar hebben ze nog niet op grote schaal uitgevoerd. Banken.nl heeft het verhaal.

De euro is morgen 20 jaar oud
Welke landen profiteerden? Welke niet? Nederland volgens Bloomberg blijkt een middenmotor.

VS heeft voorkeur
Martine Hafkamp: De Amerikaanse regering heeft een paar economische troeven in handen die in 2019 uitgespeeld kunnen worden. Het gaat hier bijvoorbeeld om het voornemen om meer te investeren in onder andere infrastructurele projecten, om hogere overheidsuitgaven aan met name defensie en om de onverminderd sterke consumentenbestedingen als een resultante van de lage werkloosheid.

2019 wordt ...?
RTL Z blikt vooruit op de economie, woningmarkt en de (wereldwijde) politiek.

Vergeten beleggerspijn
Ben Carlson van A wealth of common sense over 14 vergeten bear markets.

Wordt 2019 het jaar van de yen
Maar ook om 9 andere redenen is er veel voor te zeggen om nu in Japanse aandelen te zitten.

Sloopkogel Trump
Het heeft even geduurd, maar beleggers hebben inmiddels ook ontdekt dat de economische plannen van Trump niet goed uitpakken, aldus Roubini voor Marketwatch.

Het zit Berkhire Hathaway niet mee
Buffett zal er niet mee zitten, schrijft Joshua Brown van The reformed Broker, want...

Recessieproof Australië
Recessies zijn vervelend maar ze horen er nou eenmaal bij, zo vertellen de economieboekjes. Australië laat zien dat het ook anders kan. Het land leeft inmiddels al 27 jaar zonder economische stagnatie en dat is geen toeval. Wat kan de wereld van Down Under leren?

Geen grote zorgen over Italië

Private equity: weinig deals, bakken met geld
Beleggers hebben er steeds minder moeite mee om hun geld voor langere tijd weg te zetten. Private equity-managers spinnen daar garen bij: zij hadden nog nooit zoveel geld tot hun beschikking. Maar daardoor is het vinden van goed geprijsde deals wel een stuk lastiger.

Winkelleed gaat verder
En er is ook nog eens een personeelstekort

Detlef Glow vreest ruwe marktomstandigheden
Europese beleggers trekken zich terug uit de markt. Detlef Glow, hoofd research van Lipper begrijpt dat wel. Dat wil niet zeggen dat hij in 2019 geen beleggingskansen ziet. "De Spaanse beurs kan verrassen."

Recessie-angst
Dus T. Rowe Price kiest voor defensieve Amerikaanse sectoren.

Deutsche heeft alle reden om (ook) 2018 snel te vergeten

Het kan altijd erger
De slechtste beleggingen van de afgelopen 5 jaar (in dollars). Vooral beleggingen in de oliesector betaalden zich niet uit.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

En toen ging de prijs hard omlaag

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Riskmanagement