Must read

Must read: Beste kansen met aandelen

Plus: Zere pensioenplekken, meer Japans dividend, duurzame banken krijgen te veel geld, lofzang Matthijs Bouman en méér.

Het Nederlandse pensioenstelsel moet op de schop. En snel een beetje.
Hoogleraar Pensioenmarkten Fieke van der Lecq schroomt niet om de vinger op een aantal zere pensioenplekken te leggen.

Beter Japans bestuur maakt aandeelhouders blij
Japanse bedrijven liepen lange tijd achter op het gebied van behoorlijke corporate governance. Aandeelhouders en Abe zetten druk om dit te veranderen. Aandeelhouders varen er wel bij.

Beleggingsfondsen hebben de toekomst
Assetmanagers beleefden in 2017 een topjaar. Bij gebrek aan slecht nieuws waren instroom en rendement record hoog. En, als we nog even crisisvrij blijven, ziet Detlef Glow, hoofd Research EMEA van Lipper, een gouden toekomst voor actieve beleggingsfondsen en ETF’s.

Actief versus passief: de tussenstand
Hoe presteren de twee modelportefeuilles van IEXProfs: IEXFonds 40 (actieve beleggingsfondsen) en de Index 20+ (ETF's)? Het houdt niet over. De voorsprong van actief slinkt.

Rendement IEX Fonds 40: -1,56% (ytd)
Rendement Index 20+: -1,90% (ytd)

Risk on!
Ondanks toename beursonrust houdt BNP Paribas vast aan aandelen.

Duurzame banken hebben overschot spaargeld
ASN Bank en Triodos Bank zijn in de ogen van veel consumenten het meest duurzaam. Bij ieder relletje bij een bekende grote bank verwelkomen zij een golf aan nieuwe klantenen hun spaargeld. ASN en Triodos hebben echter onvoldoende mogelijkheden al dat spaargeld zinvol te benutten. Dus?

Het gaat dit jaar economisch ietsje minder met EU

E-commerce is volgens Robeco dus een bubbel

Zwaar vervuilende scheepvaart akkoord met halvering CO2-uitstoot
In 2050 moet de CO2-uitstoot van de internationale scheepvaart zijn gehalveerd. Dat hebben 173 landen afgesproken op een conferentie in Londen. "Goed voor onze maritieme sector en een winst voor het klimaat."

Trump heeft gelijk, maar China wint
Willem Vermeend: "Donald Trump heeft gelijk met het aanpakken van China, maar een handelsoorlog moet worden voorkomen. China zal uiteindelijk de winnaar van de toekomst zijn en Europa, waaronder Nederland, moet de economische koers vooral richten op de nieuwe economische grootmachten in de wereld, zoals China en India. Ons land moet daarom volop inzetten op digitalisering, nieuwe technologieën en vooroplopen bij het klimaatbeleid."

Lang leven de EU
Matthijs Bouman: Zonder interne markt was Nederland misschien wel 65 miljard euro armer

Uit de aandelen, in de huizenmarkt
RTL Z: Kleinere en goedkopere woningen zijn in trek bij particuliere beleggers. Die verdringen hiermee starters van de woningmarkt, zegt de NVM. Beleggers zien het vooral als pensioenverziening of 'voor de kinderen die er later kunnen wonen'.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Duurzaam beleggen