Must read

Must read: Niet bang voor handelsoorlog

Plus: ECB verruimt door, de beste high yield, 2018 wordt jaar smallcaps, actieve managers beleggen geconcentreerder en méér

ECB blijft vriend van belegger
Beleggers hebben van de ECB niets te vrezen. Het Europese monetaire orkest onder leiding van dirigent Draghi blijft voor hen de mooiste muziek spelen. Dat maakt het rentebesluit van gisteren opnieuw duidelijk, aldus Edin Mujagic.

Wie durft er nog in high yield te beleggen?
Stijgende rentes, hoge koersen en smalle spreads. De verwachtingen voor high yieldobligaties waren wel eens beter. Maar geen paniek. De specialisten van Invesco en ABN Amro zien nog voldoende kansen, vooral voor Amerikaanse high yield.

Actief versus passief: de tussenstand
Hoe presteren de twee modelportefeuilles van IEXProfs: IEXFonds 40 (actieve beleggingsfondsen) en de Index 20+ (ETF's)? 

Rendement IEX Fonds 40: -2,05% (ytd)
Rendement Index 20+: -2,81% (ytd)

Niet bang voor een handelsoorlog
Durk Veenstra: Trumps handelsoorlog is een verkiezingsstunt. Erik Bakker, managing director van OHV Vermogensbeheer en columnist voor DFT, verbaast zich ook niet over de nieuwste maatregel van Trump. "Het zou Europa in deze fase sieren haar rust te bewaren. De Chinezen hoor je nu niet, terwijl haar exporten op wereldschaal gemeten de grootste zijn van alle landen op deze planeet. Maar zij zijn dan ook opgegroeid met de uitspraken van de strateeg Sun Tzu zoals: "The supreme art of war is to subdue the enemy without fighting." Hier de hele column.

2018: jaar van de smallcaps

Schadelijke Brexit
5 grafieken uit een lang geheim gebleven Brits overheidsrapport die laten zien hoe schadelijk de Brexit is.

Nieuwe nationale discussie
Hoe terecht of onterecht is de 50% salarisverhoging van ING-topman Hamers? Banken.nl houdt zich op de vlakte. Onderwijl kreeg ceo Ermotti van het Zwitserse UBS er vorig jaar volgens Bloomberg wat extra centjes bij om met in totaal 14,2 miljoen Zwitserse franken (ca. 12,1 miljoen euro) naar huis te nemen. 

Actief en steeds geconcentreerder
Actieve fondsmanagers houden volgens The Economist steeds minder posities aan. Wat zegt dat?

Gamechanger
China maakt echt werk van strijd tegen vervuiling. Dat levert volgens Bloomberg meer op dan schone lucht. "What’s more, China sees high-tech industries like electric cars and solar panels as its chance to lead the world, setting standards and cornering markets as they begin to build momentum."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Brexit