Must read

Must read: Bitcoin stort ineen, zegt Rogoff

En dat ligt aan de overheid. Plus: Britse aandelen raken steeds verder achterop en de Nobelprijs gaat wéér naar een gedragseconoom.

Verenigd Europa, verenigd pensioen?
Daar ziet het wel naar uit, met de komst van de Pan European Personal Pension (PEPP).

Actief versus passief: de tussenstand
Hoe presteren de IEX Fonds 40 (actieve beleggingsfondsen) en de Index 20+ (ETF's) dit beursjaar? Na jaren van achterblijvende rendementen gaat de actieve portefeuille dit jaar op kop.

Rendement IEX Fonds 40: +8,09% (YTD)
Rendement Index 20+: +5,28% (YTD)

Welke crisis?
Wie tijdens de crisis een indextracker op de S&P 500 had genomen, had zijn inleg zien verdubbelen. Ook high yield obligaties blijken een uitstekende belegging. Dat kunnen we helaas niet zeggen van Griekse en Europese bankaandelen:

Ligt een correctie op de loer...
...Nu het MSCI dividendrendement even hoog is als de tienjaars rente in de VS?

En de winnaar is...
Als de financiële markten zo rationeel zijn, waarom zijn techaandelen dan zo overprijsd, vroeg de Amerikaanse gedragseconoom Richart Thaler zich eind jaren negentig af. Zo zie je maar: economie is geen exacte wetenschap en dat maakt zijn onderzoek naar de psychologische motieven achter economische beslissingen van individuen zo waardevol. Het leverde hem gisteren de Nobelprijs voor de economie op. Overigens ging vier jaar geleden ook al een gedragseconoom er met deze hoge onderscheiding vandoor: bubble-expert Robert Shiller.

Rogoff: ineenstorting bitcoin kwestie van tijd
De koers van de bitcoin is in de afgelopen twee jaar met 1.600% gestegen, maar dat de bubbel gaat barsten is een kwestie van tijd, schrijft Harvard-econoom Kenneth Rogoff (bekend van de bestseller This time is different). En dat ligt aan overheden, die geen grootschalige anonieme transacties zullen toestaan.

...En hij wordt op zijn wenken bediend
De inkt van Rogoff's column is nog niet droog of Rusland legt, na China, nu ook de handel in cryptomunten aan banden.

Alle scenario's voor Spanje in één diagram
Het blijft nog even koffiedik kijken, maar dit zijn de mogelijke uitkomsten:

Door de Catalaanse revolte schuift Spanje wel een beetje op op op de wereldwijde risicokaart van Bloomberg.

Britse aandelen op achterstand
Met dank aan de Brexit.

Is goud een goede airbag in onzekere tijden?
Macro-strateeg Cameron Crise zocht het uit. Zijn – voor hemzelf verrassende – antwoord is ja, als we de statistieken erop na slaan.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Valuta