Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Interview

Amerikaans groeiaandelenfonds speelt op zeker

Het UBS Equity USA Growth-fonds kreeg dit jaar een plaatsje in de IEXFonds 40. Wat zijn de ervaringen en plannen van fondsmanager Peter Bye?

meer

Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Wat was uw meest bijzondere beleggingsmoment?

“Dat was toch wel de 24 uur rond de verkiezing dan Donald Trump in november 2016. Voor de verkiezing daalden aandelen zo’n 4 tot 5% in waarde. Daarna kwam er een heuse Trumprally. Dat had ik nog nooit gezien. En niemand, links of rechts, had zo’n reactie verwacht. We dachten allemaal dat er een sell-off zou komen als Trump verkozen zou worden, maar het omgekeerde gebeurde. Het meest bijzondere was de snelheid ervan. Binnen een dag waren alle beleggers om.”

Wat doet het fonds anders dan de concurrentie?

“We hanteren een ruim begrip voor groeiaandelen. Het fonds heeft bijvoorbeeld zowel cyclische als klassieke groeiaandelen in de portefeuille. Daarbij gaan we er vanuit dat de markt de prijs van een aandeel goed in kan schatten. We willen de portefeuille zo construeren dat het een gebalanceerd groeifonds is. In slechte tijden zal het fonds het beter moeten doen dan de markt, maar in goede tijden kan het daarentegen nooit het best renderende groeifonds zijn.”

Welke verschillende soorten groeibedrijven onderscheidt u?

“We beleggen in wat wij noemen klassieke groeibedrijven, zoals Nike. Dit is een gevestigde naam, een topmerk, met hele merktrouwe klanten. We denken echter dat deze onderneming verder kan groeien. Op basis van de koers-winstverhouding lijkt Nike duur, maar het bedrijf levert – denken wij – genoeg winst op in de toekomst."

"Een tweede categorie groeibedrijven noemen wij de zogenoemde elite-groeibedrijven. Dat is bijvoorbeeld Nike-concurrent Lululemon."

"Een voorbeeld van een cyclisch groeibedrijf is Heico, dat opereert in de luchtvaartmarkt. Het bedrijf haalt hoge marges, heeft een sterke vrije kasstroom, maar de markt waardeert dit niet. Wij hebben het aandeel daarom in portefeuille.”

Er vallen nogal wat IT-fondsen in jullie groeiuniversum Dat gaat niet ten koste van de spreiding?

“Klopt, er zitten er veel in de index, zelfs nu er een nieuwe sector met communicatie gerelateerde aandelen is gemaakt. Wij hanteren een gelijke weging voor IT-aandelen, maar wegen niet naar sectoren. Dat past niet in de bottom-up-strategie die we hebben. Aan de andere kant: Wat is IT? Het zit inmiddels in het businessmodel van elk bedrijf."

"Ook bijvoorbeeld in het businessmodel van Domino’s pizza. Sowieso maken maaltijdbezorgers veel gebruik van IT. Goede IT is dé manier om voorop te lopen. Of denk aan semiconductors. Die zitten nu werkelijk overal in. De makers ervan zijn eigenlijk de nieuwe, cyclische industriebedrijven. Geen bedrijf kan meer om ze heen. Wat ik bedoel te zeggen: IT is veel breder dan Apple en Alphabet.”

Kan een handelsoorlog roet in het eten gooien?

“We zitten vooral in bedrijven die de meeste omzet in de VS behalen, al hanteren we daar geen minimum ondergrens voor. De effecten van een handelsoorlog vallen dus mee. Aan de andere kant, voor bedrijven als Nike is het belangrijker dat de Chinese economie goed blijft draaien.”

Maakt u zich zorgen over de afkoelende Amerikaanse economie, en mogelijk een recessie in 2020 of 2021?

“We verwachten geen recessie. De verwachte winsten van bedrijven in onze portefeuille zijn onlangs wat hoger gesteld. Er lijkt eerder sprake te zijn van een rebound van de Amerikaanse groei. Bovendien, de elite-groeibedrijven in onze portefeuille zijn niet zo afhankelijk van groei van het bbp. Die draaien ook in mindere tijden goede omzetten."

"Mocht de economische groei wel afkoelen, dan zou het ons niet verbazen als de centrale bank de rente weer verlaagd om zo de groei op te krikken. Natuurlijk doet het fonds het beter met economische groei, maar we doen het relatief beter dan concurrerende fondsen als het economisch minder gaat.”

Waar maakt u zich wel zorgen over?

“Vooral de rijzende schuldenberg van overheden en consumenten wereldwijd. Dat houdt me ’s nachts wakker. En de hoge waardering van de dollar. Volgend jaar zijn er verkiezingen in de VS. Dat geeft extra onzekerheid. Door een nieuwe kiesmethode is dit jaar al bekend wie van de Democraten het op zal nemen tegen Trump volgend jaar. Dat kan goed uitpakken, want beleggers weten eerder waar ze aan toe zijn. Aan de andere kant, als de democraten als tegenreactie op Trump met een erg linkse kandidaat komen aanzetten, dan zal dat beleggers afschrikken."

"Zullen de Democraten straks weer de grootste partij worden in de Senaat? Nu zijn de Republikeinen dat en hebben Democraten de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Een mix van Democraten in het ene huis en Republikeinen in het andere is het beste voor de markt.”

Lees ook de verhalen over andere nieuwkomers in de IEXFonds 40:

De impact van het coronavirus