Fondsportret
Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit

Verzekerd van duurzaam dividend

Inspelend op de behoefte van beleggers aan consistent inkomen én meer duurzaamheid, heeft SPDR ETF’s onlangs in Amsterdam drie ETF’s gelanceerd die zich richten op duurzame Amerikaanse, Europese en wereldwijde Dividend Aristocrats.

Dividenduitkeringen hebben in het coronajaar een flinke duikeling gemaakt. Vooral in Europa werden dividenden verlaagd, en in sommige gevallen zelfs helemaal geschrapt. Het laat weer eens zien dat dividendbetalingen in veel gevallen onzeker zijn.

Het is iets waar met name inkomensbeleggers niet op zitten te wachten. Zij willen een stabiel dividendrendement, dat het liefst elk jaar licht toeneemt. Juist voor dit type belegger heeft SPDR ETF’s al jaren een aantal ETF’s in de aanbieding, dat een stabiel dividendrendement biedt.

In deze ETF’s zijn hoogwaardige bedrijven verzameld, die hun aandeelhouders al jaren belonen met een stabiel dividendrendement. Niet voor niets worden deze aandelen door SPDR Dividend Aristocrats genoemd.

Stabiel dividend

Om het predicaat Dividend Aristocrat te krijgen, dient een Amerikaans bedrijf een stabiel dividend trackrecord te overleggen van maar liefst twintig jaar. Het stabiele dividend heeft als bijkomend voordeel dat Dividend Aristocrats ook goed scoren op de kwaliteitsfactor.

We hebben hier te maken met bedrijven met weinig schulden en een hoog eigen vermogen. Overigens hanteert SPDR voor Europese Dividend Aristocrats een minder lange dividendlooptijd, tien jaar. De Amerikaanse Dividend-Aristocrat van SPDR heeft inmiddels een belegd vermogen van meer dan drie miljard dollar.

Het vertelt hoe populair deze beleggingsvorm is. SPDR is de grootste aanbieder van dividend-ETF’s in Europa.

Nu met ESG-screening

Inmiddels is de familie traditionele Dividend Aristocrats ETF’s van SPDR uitgebreid met ETF’s waarbij ook een ESG-screening is toegepast. Deze screening is streng. Ryan Reardon, smart bèta-specialist bij State Street SPDR ETF’s in Londen, weet er meer van.

“Neem de SPDR S&P US Dividend Aristocrats ESG UCITS ETF die onlangs is gelanceerd. Van de 112 bedrijven in de S&P 1500, die zich een Dividend Aristocrat mogen noemen, zijn er na onze ESG-selectie 81 overgebleven. Dat zijn bedrijven met de hoogste ESG-score, die zich uiteraard niet inlaten met de bekende controversiële activiteiten en de duurzaamheidsdoelen van de VN ondersteunen. Bij de selectie hebben we gestreefd naar vergelijkbare risico-rendementskenmerken als de traditionele Aristocrats.”

Volgens Reardon gaat de extra duurzame factor geenszins ten koste van de hoogte van het dividend of het rendement. “Ik kan toekomstige rendementen niet voorspellen, maar het doel van deze nieuwe ETF’s is om duurzame beleggers van dienst te zijn. Dit mag natuurlijk niet ten koste gaan van het rendement. Kijkend naar de afgelopen tien jaar, dan is er van verschil in rendement en dividend tussen de Dividend Aristocrats (met en zonder ESG-screening) amper sprake.”

Ryan Reardon van SPDR ETF's

Weinig Tech

Dividend Aristocrats zijn stabiele dividendbetalers maar houden zich niet op in het segment van de hoogste dividendbetalers. Hoe hoger het dividend, hoe beter, staat haaks op de Dividend Aristocrats die in de ETF’s zijn verzameld.

Integendeel. “Wij werken niet met een doeldividend, maar we kennen wel een maximum dividend”, zegt Reardon. “Alle bedrijven die meer dan 10% dividend uitkeren, vallen buiten de boot. Die geven het signaal af dat hun dividend niet langer stabiel is.”

Het dividend, dat Amerikaanse Dividend Aristocrats uitkeren, zit iets onder de 3%. Dat geldt ook voor de Europese ETF-variant. Voor de ETF die wereldwijde Dividend Aristocrates volgt, nadert de dividend-yield de 5%, waarbij de ESG-variant iets minder dividend geeft (4,35%) dan de traditionele ETF.

Opvallend is dat de sector Tech met een weging van minder dan 5% slecht vertegenwoordigd is in de Amerikaanse Dividend Aristocrat ETF’s. Reardon verbaast er zich niet over. “Techbedrijven zijn meestal geen dividendbetalers. Winsten worden direct geïnvesteerd. Voor Apple ligt dat anders, maar dat heeft nog geen trackrecord van twintig jaar, zoals er maar weinig succesvolle techbedrijven zijn die al zo lang bestaan. Het is niet eenvoudig om een Dividend Aristocrat te worden.”

"Het is niet eenvoudig om een Dividend Aristocrat te worden”

Zo kan het gebeuren dat tussen de grootste posities in de SPDR S&P US Dividend Aristocrats ESG UCITS ETF enkele oliebedrijven (Exxon en Chevron) en een staalbedrijf (Nucor) te vinden zijn.

Reardon: “Deze bedrijven houden zich niet bezig met controversiële activiteiten en scoren beter op ESG-gebied dan concurrenten. Juist deze bedrijven hebben er de laatste jaren werk van gemaakt schoner te opereren. Mocht een van deze bedrijven te maken krijgen met een schandaal, dan schromen we niet om deze direct uit de onderliggende index te halen.”

Goede vooruitzichten

Trekt de wereldeconomie verder aan, dan verwacht Reardon dat juist de Dividend Aristocrats hiervan profiteren. “Denk daarbij aan nutsbedrijven, consumentenbedrijven en financials die niet alleen veel goedkoper zijn gewaardeerd dan techbedrijven, maar ook nog eens een consistent dividendbeleid kennen.”

De kosten zijn niet het probleem. Voor de SPDR S&P US Dividend Aristocrats ESG UCITS bedragen de jaarlijkse kosten 35 basispunten, even veel als de traditionele variant. Voor de Europese en globale Dividend Aristocrats ETF’s bedragen de kosten resp. 30 en 45 basispunten.

Volgens Reardon is er anderhalve maand na de lancering aan interesse in de nieuwe ESG-variant van de Dividend Aristocrats ETF’s geen gebrek. "De methodologie is interessant voor zowel particulieren als institutionele partijen met een focus op dividend. Vanwege de gecombineerde vraag naar ESG (Art 8 SFDR) met de aantrekkende vraag naar Dividend dit jaar en de gevestigde Aristocrats methodologie hebben we grote verwachtingen van deze fondsen.”

De impact van het coronavirus