Dat een Republikeinse president beter zou zijn voor de Amerikaanse economie is een achterhaald feit. Sterker, het omgekeerde geldt juist. Sinds 1947 is de Amerikaanse economie jaarlijks een procentpunt sneller gegroeid onder een Democraat dan onder een Republikein, aldus Joachim Klement van de CFA Institute Research Foundation.
Ook als de crises van 2008 en 2020 - allebei onder Republikeins leiderschap - buiten de cijfers worden gelaten, doen Democraten het nog altijd beter.
Maar op sectorniveau kan het wel uitmaken welke kleur er in het Witte Huis regeert. Andy Acker, portfoliomanager bij Janus Henderson Investors legt uit waarom deze verkiezingen - midden in coronatijd - voor de sector gezondheidszorg belangrijk zijn.
Meer rendement
"De zorg blijft, vooral door de coronacrisis, een belangrijk campagne-onderwerp. Het sentiment jegens de sector is de afgelopen tijd verbeterd. Daar hebben aandelen uit de sector, en dan vooral die van biotech-bedrijven, van geprofiteerd. Dit jaar leverde de Nasdaq Biotechnology-index tot half augustus een rendement op van 11%, dat is bijna twee keer zoveel als dat van de S&P 500."
Tijdens dezelfde periode voorafgaand aan de presidentsverkiezingen van 2016, daalden zorgaandelen met 12,5% terwijl de S&P 500 met 8,6% steeg, aldus Acker.
Maar hoe zit het met de verdeling rood/blauw?
"President Trump begon zijn presidentschap onder andere met de belofte de prijzen van geneesmiddelen te verlagen. In juli, met de verkiezingen in zicht, tekende hij vier besluiten die gericht waren op de kosten van voorgeschreven geneesmiddelen."
"Dankzij deze besluiten mogen er onder meer geneesmiddelen vanuit Canada naar de VS geïmporteerd worden en worden de prijzen van bepaalde geneesmiddelen die via Medicare vergoed worden, gekoppeld aan de prijzen die er in andere landen voor betaald worden."
Daarnaast sloot de regering-Trump zich aan bij een uitspraak in een zaak die door Texas en andere staten voor de Supreme Court was gebracht om de Affordable Care Act (ACA) nietig te verklaren. Dit was een tien jaar oude wet waarmee de toegang tot gezondheidszorg in de VS werd uitgebreid, gaat Acker verder.
Politiek speerpunt
Ondertussen steunt de Democratische kandidaat Joe Biden de uitbreiding van de ACA en zegt dat hij als president de jaarlijkse prijsverhogingen van geneesmiddelen en de lanceringsprijs van nieuwe medicijnen wil beteugelen.
"Kortom, gezondheidszorg blijft een politiek speerpunt. Maar meestal bestaat er een flinke kloof tussen wat politici zeggen en wat beleid wordt. Een president is immers niet bevoegd zijn voorstellen volledig tot wet te verheffen en de farmaceutische industrie sloeg een uitnodiging om Trumps beleid te bespreken af."
Presidentiële besluiten zijn meer politiek theater dan daadwerkelijke beleidsinitiatieven, vindt Acker. Het lot van de ACA is moeilijker te voorspellen, maar de Supreme Court heeft twee eerdere rechtszaken met betrekking tot deze wet afgewezen en de vijf rechters die tot die uitspraak kwamen, zitten er nog steeds.
"Bovendien hebben de Republikeinen geen alternatieve wetgeving voor de ACA ontwikkeld, en zou het afschaffen van deze ziektekostenverzekering voor 20 miljoen Amerikanen tijdens een wereldwijde pandemie een ramp betekenen."
Meer regelgeving?
Ook de technologiesector staat flink in de belangstelling deze verkiezingen. Over het algemeen verwachten analisten van de Democraten meer en zwaardere regelgeving voor de sector. En daar houden beleggers - die dit jaar natuurlijk fenomenale rendementen hebben gemaakt met tech - niet van.
Biden heeft gezegd dat het opsplitsen van reuzen als Facebook en Alphabet iets is waar ze wellicht serieus naar moeten kijken.
Eerder riep Tump ook dat techbedrijven wel erg machtig worden, maar inmiddels lijken beide heren een beetje ingebonden te hebben over tech.
De coronacrisis zorgt er ook in de VS voor dat thuiswerken en thuis leren met de voldoende internetsnelheid belangrijker is geworden. In januari was er al een nieuw steunfonds om breedband op het platteland aan te leggen opgetuigd. Trump wil dat elke inwoner snel internet heeft, schrijft Reuters.
Biden wil minstens evenveel uitgeven aan deze doelstelling, betaald door hogere belasting voor vermogende Amerikanen en bedrijven.
Infrastructuur en klimaatissues
Over het algemeen geven Democraten meer uit als zij de baas zijn. Trump had overigens bij zijn verkiezing ook beloofd meer geld uit te geven aan infrastructuur. Dat is nodig ook, want die is sterk verouderd en zwak onderhouden. Biden heeft in zijn verkiezingsprogramma opgenomen dat hij twee biljoen dollar wil uitgeven aan infra in de komende vier jaar.
Zijn focus ligt daarnaast op duurzame energie en een lagere CO2-uitstoot van fabrieken tegen 2035, aldus Marketwatch. De bosbranden aan de westkant van de VS maken de kiezers daar in ieder geval weer bewust van klimaatveranderingen. Door grote droogte zijn brandweerlieden niet opgewassen tegen de verspreiding van het vuur.
Met Biden zal de VS waarschijnlijk de klimaatafspraken van Parijs opnieuw ondertekenen en tal van klimaatmaatregelen opnieuw invoeren die Trump allemaal heeft afgeschaft, schrijft BMO.
Olie- en gassector
Van oudsher zijn Republikeinse presidenten aardiger voor oude sectoren zoals de olie en gas. De Bush-presidenten kwamen zelfs uit de bakermat van de sector, Texas.
Bij een blauwe winst, zal deze sector met het oog op de klimaatplannen verliezen. En door de gedaalde olieprijs is 2020 al geen goed jaar. Veel schaliegasprojecten en olieboorprojecten die op basis van een hogere olieprijs zijn opgestart, zijn dit jaar gestaakt.
Geen wonder dus dat de sector deze keer bijna alleen doneert aan de campagne van Trump, zo blijkt uit cijfers van het Center for Responsive Politics.
De documentaireserie De Slag om Texas - waarin beide partijen aan het woord komen - geeft een leerzaam inkijkje in de sector, nog voor de hele coronacrisis.