Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column

Logisch dat de langetermijnbelegger wint

Beleggers die vasthouden aan hun langetermijnplannen zien hun moed veelal beloond. Aan de hand van een aantal aansprekende feiten en grafieken legt Feike Goudsmit van Capital Group uit waarom.

Feit 1: Bullmarkten duren veel langer en zijn krachtiger dan bearmarkten

Gelukkig duren bearmarkten relatief kort ten opzichte van periodes van herstel. Voor wie er middenin zit, lijkt een bearmarkt een eeuwigheid te duren, maar toch heeft de gemiddelde bearmarkt op de lange termijn veel minder impact dan een bullmarkt.

Elke marktdaling is natuurlijk anders, maar voor de VS geldt dat sinds 1950 een bearmarkt gemiddeld zo'n 12 maanden aanhield. De gemiddelde bullmarkt in de VS duurde ruim vijf keer zo lang.

Het verschil in rendement is al even veelzeggend. De gemiddelde bullmarkt levert zo'n 265% winst op, maar het herstel verloopt zelden soepel. Niet zelden zijn er ook verontrustende nieuwsberichten, marktvolatiliteit en een scherpe daling van aandelenkoersen.

Als beleggers echter het hoofd koel weten te houden en zich aan hun plannen houden, hebben ze een betere uitgangspositie wanneer het herstel weer doorzet. De bullmarkt die begon op 12/10/22 wordt als actueel beschouwd en is niet opgenomen in de berekeningen voor de gemiddelde bullmarkt.

Er is sprake van een bearmarkt als de S&P 500 van piek tot dieptepunt een koersdaling van 20% of meer vertoont. In alle andere periodes spreken we van een stierenmarkt of haussemarkt. Rendementen zijn in USD en weergegeven op een logaritmische schaal.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Feit 2: Na forse dalingen herstellen markten zich relatief snel

We weten niet precies hoe het volgende herstel eruit zal zien, maar de geschiedenis laat zien dat aandelen zich na een scherpe daling vaak goed herstellen. We hebben de 18 grootste marktdalingen sinds de Beurskrach in kaart gebracht en na elke daling stond de S&P 500 Index vijf jaar later hoger. De rendementen over deze periodes van vijf jaar kwamen gemiddeld uit op meer dan 18% per jaar.

"Rendementen zijn vaak het hoogst na een scherpe daling"

Rendementen zijn vaak het hoogst na een scherpe daling en veren snel terug als de markt een dieptepunt heeft bereikt. Sinds 1929 stond het gemiddelde in het eerste jaar na de vijf grootste bearmarkten op 70,9%. Hieruit blijkt hoe belangrijk het is om te blijven beleggen en om ook tijdens marktvolatiliteit aandelen vast te houden.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Feit 3: Grote internationale marktleiders zijn opgericht in zware tijden

Veel bedrijven zijn gestart in moeilijke economische tijden en zijn uitgegroeid tot gevestigde namen. Om er maar een paar te noemen: McDonald's zag het levenslicht in 1948 na een economische neergang als gevolg van de demobilisatie van de Amerikaanse regering na de oorlog. Walmart kwam 14 jaar later, rond de tijd van de Kennedy slide van 1962, ter wereld. Dat was een periode waarin de S&P 500 Index met 27% daalde.

Airbus, Microsoft en Starbucks zijn opgericht tijdens het stagflatietijdperk van de jaren zeventig, een decennium waarin zich twee recessies voordeden. Het was een van de ergste bearmarkten in de Amerikaanse geschiedenis. Niet veel later begon Steve Jobs in zijn garage met een computerbedrijfje, Apple.

De geschiedenis laat zien dat sterke bedrijven in zware tijden een manier vinden om te overleven en, sterker nog, om succesvol te zijn. Bedrijven die zich kunnen aanpassen aan moeilijke omstandigheden en daar sterker uitkomen, zijn vaak aantrekkelijke beleggingen voor de lange termijn.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Feit 4: Bij beleggen gaat het dus niet om timing

Bij beleggen gaat het om tijd in de markt, niet om timing. Wie geld uit de markt haalt tijdens een neergang, kan zo maar te laat weer instappen en dus niet optimaal profiteren van het herstel.

Laten we eens kijken naar het voorbeeld van de hypothetische belegging van US$ 10.000 in de S&P500 Index. Het bedrag wordt ingelegd op 1 juli 2013 en voor 10 jaar aangehouden. In deze periode zijn er twee bearmarkten, maar aan het eind van de rit wordt het geduld van de belegger beloond: de waarde van zijn portefeuille is bijna verdrievoudigd.

Als die belegger zou hebben geprobeerd om de markt te timen en zelfs enkele van de beste dagen had gemist, dan zou dat de resultaten op lange termijn aanzienlijk hebben geschaad.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Feit 5: Negatieve nieuwsberichten zijn geen goede basis voor beleggingsbeslissingen

De huidige economische en geopolitieke uitdagingen lijken misschien ongekend, maar de geschiedenis laat zien dat er altijd wel redenen zijn om niet te beleggen. Hoe negatief de krantenkoppen ook zijn, de langetermijntrend van de markt is altijd positief gebleken. Het is zelfs zo dat er zich vaak uitstekende beleggingsmogelijkheden voordoen wanneer beleggers juist geen reden voor optimisme zien.

"Er zijn altijd wel redenen om niet te beleggen"

Laten we eens kijken naar een hypothetische belegging in de S&P 500 op de dag dat Pearl Harbor werd gebombardeerd, 7 december 1941. Als iemand in de 10 jaren daarna was blijven beleggen, zou hij jaarlijks een rendement van gemiddeld 16% hebben ontvangen. Op dezelfde manier zou een hypothetische belegging van US$ 10.000 in de S&P 500 op 15 september 2008, de dag dat Lehman Brothers failliet ging, 10 jaar later zijn opgelopen tot een bedrag van ruim US$ 30.000.

Feit 6: Focus op de korte termijn maakt duizelig

Vooral voor kortetermijnbeleggers is het lastig om te dealen met marktvolatiliteit Beter is om verder naar de toekomst te kijken en de langetermijngroei van de portefeuille in de gaten te houden. Kijk eens naar onderstaande grafiek die een hypothetische belegging vanuit verschillende perspectieven laat zien.

De kortetermijnschommelingen vlakken in de loop van de tijd duidelijk af waarbij er  zich een duidelijk beeld aftekent van een portefeuille die in waarde stijgt.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Feike Goudsmit is Managing Director Northern Europe, Benelux, France and Middle East bij Capital Group.


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie