Ongekende aankopen door centrale banken zetten goudprijs hoger De goudprijs is fors gestegen en zal verder aantrekken. Inflatie, zorgen over het banksysteem en vooral recordaankopen door centrale banken zijn daarbij belangrijke factoren, stelt Reinoud Bogert van goudspecialist Doijer & Kalff. 13 april 2023 13:00 • Door IEXProfs Redactie "De goudprijs is in de laatste weken weer door de belangrijke psychologische grens van 2000 dollar gebroken. Goud profiteert van een soort explosieve cocktail in de markt. De bankencrisis, torenhoge inflatie, een mogelijk aanstaande recessie en centrale banken die hun dollars voor goud verruilen. De mix van factoren en een zwakkere dollar kunnen de goudprijs op korte termijn boven het oude record van 2070 dollar zetten. De gestegen prijs van het edelmetaal is vooral het gevolg van inkopen door centrale banken. Doorgaans zijn centrale banken goed voor 12% van de vraag naar goud in de markt, maar vorig jaar lag het op 25%. Na de volgende rentebeslissing door de Federal Reserve op 3 mei kan de goudprijs mogelijk nog even corrigeren, maar de trend is duidelijk omhoog. Centrale banken zijn weer netto kopers van goud. "Centrale banken zijn weer netto kopers van goud" BRIC-landen leiden de dans Het zijn vooral de zogeheten BRICS-landen die goud inslaan. Met name Rusland en China willen de oppermacht van de dollar verzwakken en ruilen hun dollarreserves in voor goud. Bij Rusland speelt ook dat ze uit Swift zijn gezet, het internationale betalingssysteem. Landen die goud inkopen doen dat ook om hun eigen munt te ondersteunen. De geopolitieke spanningen zijn de katalysator voor de hoge goudaankopen. In de eerste twee maanden van dit jaar zette de trend zich voort. In januari en februari bleven China (39 ton) en Rusland (31 ton) goud inkopen. Turkije (45 ton) en Singapore (51 ton) kochten tot nu toe dit jaar het meest. Je ziet dat de centrale bank van Singapore een voorbeeldfunctie vervult voor andere banken in de regio, dus dit is een belangrijk signaal. Particulieren doen mee Maar ook particulieren kopen weer massaal goud. Bij Doijer & Kalff zien we niet alleen een enorme instroom van nieuwe klanten maar ook bestaande klanten die hun positie in goud uitbreiden.” De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 08:00 Bitcoins gaan als techaandelen over de toonbank Grote beleggers zien bitcoins steeds meer als valide aanvulling op de portefeuille. Dat heeft de koers geholpen, maar er is ook iets verloren gegaan. Crypto's worden steeds meer verhandeld alsof het techaandelen zijn, waarmee de hedge-functie is verdwenen.
Assetallocatie 24 apr Europees vastgoed is king DWS is enthousiast over de beleggingsvooruitzichten van Europees vastgoed. Dat geldt al helemaal voor stenen in Amsterdam.
Assetallocatie 24 apr Dollarzwakte is een groot risico Een structurele verzwakking van de dollar kan resulteren in een waardeverlies van 40%, zo lieten eerdere perioden van dollarzwakte zien. Logisch dat JP Morgan Private Bank beleggers aanmoedigt een grotere allocatie in alternatieve munten aan te houden. De dollarvisie van JP Morgan Private Bank wordt overigens breed gedeeld.
Assetallocatie 14 apr Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 14 apr "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.