Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column

Rabobank koopt achtergestelde bankobligaties bij!

Rabobank doet niet mee aan de bankpaniek. Senior beleggingsstrateeg Erik Schmahl van Rabo Investment office legt uit waarom Rabobank tijdens de huidige bankonrust extra achtergestelde bankobligaties (coco's) bijkoopt. "Wij blijven vertrouwen in de fundamenten van de Europese banken."

"Na het echec bij Credit Suisse – waar de coco’s in een klap waardeloos werden – daalden de koersen van deze achtergestelde bankobligaties scherp. Hierdoor is de rente op dit soort schuldpapier opgelopen tot boven de 10%. Voor ons is dat aanleiding om coco’s bij te kopen ten laste van andere risicovolle obligaties.

We hebben begin deze week coco’s bijgekocht in een deel van de beheerportefeuilles van onze klanten. In het 1895 Obligaties Opportunities Fonds, om precies te zijn. Het gewicht van deze diep achtergestelde bankobligaties is met een paar procent verhoogd naar 20% van het fonds. Om dit mogelijk te maken, hebben we highyieldobligaties verkocht.

Erik Schmahl
Erik Schmahl van Rabobank Investment Office

Forse rentestijging

De aanleiding is de koersdaling van coco’s met 5 tot 10% op maandag. Sommige beleggers wilden plotseling van hun stukken af. Op de meeste coco’s schoot de rente naar ruim boven de 10%. Gemiddeld bedroeg die zo’n 12-15%. Dat is zeker 4% meer dan de rente op highyieldobligaties, die kwetsbaar kunnen zijn als we te maken krijgen met een recessie. Weeg je risico af tegen rendement, dan ben je volgens ons beter af bij coco’s dan bij highyieldobligaties.

"Weeg je risico af tegen rendement, dan ben je volgens ons beter af bij coco’s dan bij highyieldobligaties"

Dat Credit Suisse gered moest worden, was geen verrassing. De problemen dienden zich vorig jaar nadrukkelijk aan. Toen liep al 40% van de deposito’s de deur uit. We wisten dat de coco’s van Credit Suisse kwetsbaar zouden zijn in een financiële herstructurering. Het verlies is beperkt gebleven tot minder dan 0,1% van de portefeuillewaarde van de meeste klanten die hierdoor geraakt werden.

Zwitserse aanpak is uniek

Het bijzondere besluit van de Zwitsers om de coco’s af te schrijven en de aandeelhouders vervolgens nog enige terugwinning te geven, zal niet gauw navolging krijgen. Europese en Britse autoriteiten haastten zich maandag om te melden dat ze het nooit zo zouden aanpakken als de Zwitsers.

De documentatie in de eurozone en het VK biedt ook geen ruimte om dit type obligaties volledig en definitief weg te strepen. Coco’s kunnen daar ofwel tijdelijk worden afgeschreven of in aandelen worden omgezet. In het eerste geval waren ze met de doorstart weer hersteld en in het tweede had je als belegger een behoorlijke terugwinning gehad in de vorm van aandelen UBS.

Dat neemt niet weg dat cocokapitaal bedoeld is om weggestreept te worden als banken moeten worden gered. Vanwege dit hogere risico verlangen beleggers op coco’s een aanzienlijk hogere rente dan op reguliere obligaties van banken.

Europese banken zijn solide

Het sentiment rond banken en coco’s is zeker geraakt en dit kan nog wel enige tijd duren. Desondanks blijven wij vertrouwen in de fundamenten van de Europese banken: de balansen en winstgevendheid zien er solide uit. Ze kunnen geconfronteerd worden met een gebrek aan liquiditeit, maar we twijfelen er niet aan dat de autoriteiten daar dicht op zullen zitten. Zo kan de Europese Centrale Bank besluiten de terugbetaling te verlengen van langlopende leningen die banken in juni moeten aflossen.”

"De balansen en winstgevendheid van Euopese banken zien er solide uit"


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie