Meer wanbetalingen, maar ook hogere rendementen 2023 wordt vermoedelijk een jaar met meer defaults en desondanks hogere rendementen op obligaties. De grootste kansen en risico's liggen volgens UBS AM in Aziatische high yield. Een rondje langs de velden. 27 februari 2023 08:00 • Door IEXProfs Redactie Veel analisten verwachten voor 2023 een recessie of bijna-recessie. Dat verhoogt de kans op wanbetalingen en faillissementen. Loont het dan wel om in riskante bedrijfsobligaties te beleggen? Dat is het onderwerp van de Fixed Income Default Study – 2023 van UBS AM. De Zwitserse vermogensbeheerder baseert zich deels op ervaringen uit het verleden tijdens recessies. UBS maakt onderscheid tussen redelijk veilige bedrijfsobligaties (IG) en high yield (HY, het meer riskante deel van de markt). Er wordt verder gekeken naar de eurozone, VS, Azië (exclusief Japan) en opkomende markten. Default rate Voor de eurozone verwacht UBS dit jaar een stijging van de HY-default rate (aantal wanbetalingen) naar 3,4%. Die stijging wordt veroorzaakt door een combinatie van economische tegenwind en hogere rentelasten. Positief is dat er in het Europese bedrijfsleven relatief weinig noodzaak is voor herfinancieringen. Veel bedrijven hebben hun leningen de laatste jaren vernieuwd vanwege de extreem lage rente. Het verlengen van leningen is vaak een kritisch moment. "Positief is dat er in het Europese bedrijfsleven relatief weinig noodzaak is voor herfinancieringen" De VS hebben ongeveer dezelfde kans op defaults (3,3% bij HY-obligaties). In de VS worden iets meer herfinancieringen verwacht, maar omdat het economisch beter gaat dan in Europa leidt dat toch tot minder betalingsproblemen. Bij bedrijfsobligaties uit emerging markets zijn de risico’s groter dan in de VS en eurozone: 4,3% bij HY en 1,9% bij IG. Specifiek voor Aziatische bedrijfsobligaties (excl. Japan) verwacht UBS minder problemen. Door het openen van de Chinese economie kunnen de default rates beperkt blijven tot 3,9% (HY) en 0,7% (IG). Hoge rendementen Hogere default rates betekent niet automatisch lagere opbrengsten. Integendeel. UBS verwacht juist hele hoge rendementen. Dat heeft ten eerste te maken met de effectieve rente bij aankoop (het aanvangsrendement). Die is momenteel hoog. Verder zit het er dik in dat als er een recessie komt dat de rente dan daalt, en een dalende rente betekent grosso modo stijgende koersen. "De aanvangsrendementen zijn momenteel hoog" De laagste rendementen worden verwacht in de eurozone omdat daar de rente relatief laag is: 2% tot 8% EM-bedrijfsobligaties (8-10%) en Amerikaanse HY (9-12%) ontlopen elkaar niet zoveel. In Aziatische HY is er een enorme spread in de verwachtingen. De volatiliteit is groot en de rendementen kunnen uiteenlopen tussen 2% en 22%. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.
ESG nov '23 Biodiversiteitsverlies, het megarisico dat slechts enkelen zien Het verlies van biodiversiteit is volgens De Nederlandsche Bank (DNB) een groot risico voor de financiële stabiliteit. Cardano heeft een methode ontwikkeld om dit verlies te meten en zo de beleggingsrisico’s in kaart te brengen. IEXProfs sprak met Dennis van der Putten, Chief Sustainability Officer bij Cardano.