Meer wanbetalingen, maar ook hogere rendementen
2023 wordt vermoedelijk een jaar met meer defaults en desondanks hogere rendementen op obligaties. De grootste kansen en risico's liggen volgens UBS AM in Aziatische high yield. Een rondje langs de velden.
Veel analisten verwachten voor 2023 een recessie of bijna-recessie. Dat verhoogt de kans op wanbetalingen en faillissementen. Loont het dan wel om in riskante bedrijfsobligaties te beleggen? Dat is het onderwerp van de Fixed Income Default Study – 2023 van UBS AM.
De Zwitserse vermogensbeheerder baseert zich deels op ervaringen uit het verleden tijdens recessies. UBS maakt onderscheid tussen redelijk veilige bedrijfsobligaties (IG) en high yield (HY, het meer riskante deel van de markt).
Er wordt verder gekeken naar de eurozone, VS, Azië (exclusief Japan) en opkomende markten.
Default rate
Voor de eurozone verwacht UBS dit jaar een stijging van de HY-default rate (aantal wanbetalingen) naar 3,4%. Die stijging wordt veroorzaakt door een combinatie van economische tegenwind en hogere rentelasten.
Positief is dat er in het Europese bedrijfsleven relatief weinig noodzaak is voor herfinancieringen. Veel bedrijven hebben hun leningen de laatste jaren vernieuwd vanwege de extreem lage rente. Het verlengen van leningen is vaak een kritisch moment.
"Positief is dat er in het Europese bedrijfsleven relatief weinig noodzaak is voor herfinancieringen"
De VS hebben ongeveer dezelfde kans op defaults (3,3% bij HY-obligaties). In de VS worden iets meer herfinancieringen verwacht, maar omdat het economisch beter gaat dan in Europa leidt dat toch tot minder betalingsproblemen.
Bij bedrijfsobligaties uit emerging markets zijn de risico’s groter dan in de VS en eurozone: 4,3% bij HY en 1,9% bij IG. Specifiek voor Aziatische bedrijfsobligaties (excl. Japan) verwacht UBS minder problemen. Door het openen van de Chinese economie kunnen de default rates beperkt blijven tot 3,9% (HY) en 0,7% (IG).
Hoge rendementen
Hogere default rates betekent niet automatisch lagere opbrengsten. Integendeel. UBS verwacht juist hele hoge rendementen. Dat heeft ten eerste te maken met de effectieve rente bij aankoop (het aanvangsrendement). Die is momenteel hoog. Verder zit het er dik in dat als er een recessie komt dat de rente dan daalt, en een dalende rente betekent grosso modo stijgende koersen.
"De aanvangsrendementen zijn momenteel hoog"
De laagste rendementen worden verwacht in de eurozone omdat daar de rente relatief laag is: 2% tot 8%
EM-bedrijfsobligaties (8-10%) en Amerikaanse HY (9-12%) ontlopen elkaar niet zoveel. In Aziatische HY is er een enorme spread in de verwachtingen. De volatiliteit is groot en de rendementen kunnen uiteenlopen tussen 2% en 22%.