Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column

Aandelen om wel op te rapen

Ondanks hoge inflatie, verder verkrappende centrale banken en onrust op de beurzen moeten beleggers de aandelenmarkt zeker niet links laten liggen, schrijft Fabiana Fedeli, hoofd aandelenbeleggingen bij vermogensbeheerder M&G. Welke aandelen hebben haar voorkeur?

"Kwartaalcijfers druppelen binnen en veel winstverwachtingen zijn bijgesteld. Uit het afgelopen cijferseizoen bleek al dat bedrijven die binnen dezelfde sector vallen heel verschillende rendementen behalen. Sectorbreed beleggen loont momenteel niet.

Het scherp bestuderen van individuele ondernemingen door de schuldenniveaus te analyseren, te kijken naar het energieverbruik en het management onder de loep te nemen is van doorslaggevend belang in ons selectieproces.

Fabiana Fedeli

Fabiana Fedeli

Techvoorkeuren

Neem techaandelen. Met de huidige koersen zijn er interessante beleggingskansen ontstaan, maar ook hier is het oppassen geblazen Wij blijven bijvoorbeeld weg bij bedrijven die afhankelijk zijn van de vraag van de eindconsument en daardoor extra kwetsbaar zijn als die vraag afneemt.

Wij zien meer in bedrijven die actief zijn in cloudcomputing en in datacentra, sectoren die zich goed staande weten te houden in een klimaat met economische tegenwind.

Weg van de hypes

Wat wij vooral niet doen, is beleggen in hypes. Wij gaan veel liever voor bedrijven met sterke onderliggende fundamentals en die zich richten op de lange termijn. Zelfs als het onrustig is op de beurzen, blijven dit soort bedrijven gedijen. Denk aan ondernemingen die moderne technologie inzetten om hun CO2-voetafdruk en energieverbruik te verlagen.

"Wat wij vooral niet doen, is beleggen in hypes"

Liever infra dan energie

Maar ook beleggen in infrastructuurbedrijven is juist nu interessant omdat de opbrengsten vaak zijn gelinkt aan de inflatie. Dit kan beleggers beschermen tegen de oplopende kapitaalkosten.

De energiesector daarentegen, die nu een veilige belegging lijkt, is niet immuun voor onvoorziene veranderingen, zoals bijvoorbeeld de invoer van belastingverhogingen. Ook iets om in de gaten te houden."


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie