hoofdinhoud
IEX Profs
Zoek pagina
desktop iconMarkt Monitor
  • Home
    • Aandelen
    • Obligaties
    • Alternatives
    • ESG
    • Impact
    • Beleggingsfondsen
    • Fondsselector
    • ETF's
  • Opinie
    • State Street SPDR ETF's
    • Triodos Investment Management
    • T. Rowe Price
    • LSEG Lipper
    • UBS
    • Partnercontent
  • Nieuwsbrief
  • Inloggen
Home  /  Column  /  De optimale portefeuille

De optimale portefeuille

Veel actieve fondsbeleggers proberen hun portefeuille geconcentreerd te houden. Hoe ze daarbij te werk gaan, was het thema van een door Alpha Research en IEX Profs georganiseerd webinar met gastsprekers van Columbia Threadneedle en GuardCap.

30 juni 2022 08:00 • Door IEXProfs Redactie

Dalende koersen en hoge volatiliteit maken het momenteel lastig voor beleggers om de juiste keuzes te maken. Hoge inflatie en recessie-angst maken onzeker. Ofwel, het is het uitgelezen moment voor actieve fondsmanagers om te laten zien dat zij met hun deskundigheid de 'domme' index kunnen verslaan.

Client manager Michael Hughes van het GuardCap Global Fund van GuardCap Asset Management en Andrew Harvie, Client Portfolio Manager van het even succesvolle Threadneedle (Lux) Global Focus Fonds van Columbia Threadneedle proberen dat allebei met geconcentreerde portefeuilles.

Michael Hughes
Michael Hughes van GuardCap

Het Global Focus zit nu tegen de 50 aandelen, maar wil zo snel mogelijk terug naar 40. GuardCap beperkt de portefeuille tot een maximum van 25 aandelen.

Andrew Harvie

Andrew Harvie van Columbia Threadneedle

Hoe gaan ze daarbij te werk? Dat was het thema van het door Alpha Research en IEX Profs georganiseerde webinar Portfolio Concentration: How much is optimal?

Kwaliteit telt

Hughes vertelt dat GuardCap een eerste selectie maakt op basis van een strikte kwaliteitscontrole. Het gaat dan bijvoorbeeld om het bestuur van een bedrijf, de trackrecord, de verhouding tussen eigen en vreemd vermogen, de winstvooruitzichten over een lange periode en - heel belangrijk bij de hoge inflatie nu - heeft een bedrijf pricing power.

Als die selectie is gedaan, wordt er gekeken naar een goede portefeuilleverhouding tussen bedrijven met:

  1. Een goed voorspelbare winst en cashflow op de korte termijn, maar minder groei op de lange termijn.
  2. Kwaliteitsbedrijven waarbij de winstgroei verder in de toekomst ligt.

Vervolgens wordt er gekeken naar een goede verdeling over regio’s met het grootste deel van de portefeuille (50%) belegd in Noord- en Zuid-Amerika, 25% in Azië en Oceanië en 25% in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Ten slotte wordt er in plaats van sectoren gekeken naar seculaire trends. Denk bijvoorbeeld aan vergrijzing, de energietransitie en het gebruik van kunstmatige intelligentie in de industrie.

Lange termijn

Een van de belangrijkste kenmerken van het fonds, zo vertelt Hughes, is dat de aandelen heel lang in portefeuille blijven. “De aandelen die we nu in portefeuille hebben, zitten er gemiddeld al 9 jaar in.”

Waarom zolang? “Dat is de enige manier om de markt te verslaan. We vragen ons constant af: kan een bedrijf dit tempo van winstgroei tenminste 5 jaar volhouden? Het gaat met andere woorden niet om de snelste groei, maar om de langdurigste groei. Dat is de reden waarom het fonds vooral belegt in bedrijven die profiteren van lange termijn trends. Goede voorbeelden zijn de ouder wordende bevolking en digitalisering.

"Het gaat niet om de snelste groei, maar om de langdurigste groei"

25 posities volstaan

Waarom maar 25 aandelen? Dat heeft volgens Hughes te maken met het feit dat er niet veel bedrijven zijn die over een lange periode gestaag groeien en de kwaliteit hebben om moeilijke economische perioden te doorstaan.

Er geldt dus al snel hoe meer aandelen een portefeuille heeft, hoe slechter de kwaliteit van de portefeuille en hoe minder duurzaam de winst. “Pas op met te veel spreiding!”, zegt Hughes. “Het GuardCap Global Fund was met zijn 25 aandelen de laatste jaren minder volatiel dan de MSCI World index met 1800 aandelen.”

  • Lees ook: 25 aandelen voldoen

Sterke concurrentiepositie

Andrew Harvie kan zich daar grotendeels bij aansluiten. Alleen is zijn optimale portefeuille dus iets groter met tussen de 30 en 50 aandelenposities.

“Het laatste jaar is het aantal aandelen in portefeuille iets opgelopen. Dat heeft ook te maken met de volatiliteit en veranderende omstandigheden. Maar de bedoeling is om dat weer terug te brengen. Onze sweet spot ligt bij 40.”

Een belangrijk criteria van het Global Focus Fonds is de concurrentiepositie van een bedrijf en het marktaandeel. "De verwachting moet zijn dat die concurrentiepositie sterk blijft over een lange periode", aldus Harvie.

Waardering doet er ook toe

Verder is het natuurlijk niet zo dat het Global Focus Fonds tegen elke prijs in een aandeel stapt. Een bedrijf kan nog zo goed zijn, maar als de beurskoers te hoog is dan is er geen perspectief voor verbetering. Harvie: “Dat is de reden waarom we met enige regelmaat onze portefeuille ook aanpassen.”

Een voorbeeld is Amazon, een uitstekend bedrijf dat vorig jaar echter te ver naar boven was doorgeschoten. “We hebben onze exposure daarom verlaagd.” Een Nederlands voorbeeld is ASML. Ook hier is vorig jaar een deel verkocht omdat het aandeel erg duur begon te worden. Na de koersval dit jaar hebben we er weer meer in belegd.

DCF

Om te bepalen of een aandeel duur of goedkoop is, gebruikt het Global Focus Fonds de Discounted Cash Flow methode (DCF). Dat is een methode voor het waarderen van investeringsprojecten door middel van het contant maken van in de toekomst verwachte geldstromen. 

Ook volgens Harvie is het voor een actief fonds belangrijk om een tijdshorizon te nemen die ver genoeg in de toekomst ligt. Dat is de beste (en misschien wel enige) manier om de benchmark te verslaan.

  • Lees ook: De beste bedrijven in een portefeuille

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Deel via:

Lees meer

  • 13 jun Mijd geliquideerde en daarna gefuseerde fondsen
  • 21 mei Dit zijn de winnaars van de LSEG Lipper Fund Awards 2025
  • 21 mei “Niemand wil nog beleggen in een black box”
  • 25 apr "Amerikaanse winstverwachtingen zijn veel te optimistisch"
  • 20 feb Click-ETF's zijn in de mode

Onderwerpen

  • fondsen

Nieuws van onze partners label connect

  1. 12 jun
    Duurzaam en defensief: mixfonds van Cardano wint prestigieuze prijs
  2. 11 jun
    "Strategische materialen zijn de olie van de 21e eeuw"
  3. 05 jun
    De wraak van de thuisspelers
Meer van onze partners
IEXProfs Redactie Geplaatst op 30 juni 2022 08:00 meer
Bio

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Recente columns
  1. Must read: Liever een Amerikaanse beursnotering
  2. Pimco verkiest obligaties boven aandelen in nieuwe wereld
  3. Must read: alle bommen en granaten
  4. Mijd geliquideerde en daarna gefuseerde fondsen
  5. Must read: Beleggers zitten vol in de markt
Populaire columns
  1. Bijna de helft van de Nederlanders heeft pensioenspijt
  2. Beleggers onderschatten aandelenrisico's
  3. Groene kantoorverbouwing levert grof geld op
  4. Koopargumenten Japanse aandelen stapelen zich op
  5. De risico's die duurzame beleggers nemen

Meest gelezen

  1. Must Read 11 jun

    Must read: Dit AI-model heeft het hoogste IQ
  2. Must Read 12 jun

    Must read: Beleggers zitten vol in de markt
  3. Must Read 13 jun

    Must read: alle bommen en granaten

Impactbeleggen

  • Impactbeleggen 30 apr

    Verstandig beleggen voor later is nu investeren in kinderen

    Het Triodos Future Generations Fund richt zich op het welzijn van kinderen, waarbij het rendement geenszins uit het oog wordt verloren, vertelt verantwoordelijk fondsmanager Sjoerd Rozing. "Zeker voor beleggers die extra spreiding willen aanbrengen, voegt het fonds echt iets toe."

  • Impactbeleggen 16 apr

    Impactbeleggen is wél in het belang van pensioendeelnemers

    De tijd van discussie en verwarring over impactbeleggen is volgens directievoorzitter Maureen Schlejen van Achmea Investment Management voorbij. Zij legt uit waarom impactbeleggen de juiste aanpak is voor pensioenfondsen. "Impactbeleggen is niet slechts een optie maar een inspirerende kans voor een betere toekomst."

  • Impactbeleggen 31 mrt

    Beleggen in wapens? Nee, bedankt!

    Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."

  • Impactbeleggen 05 feb

    Nee, water is het nieuwe goud

    Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."

  • Impactbeleggen 05 feb

    Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie

    Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."

  • Impactbeleggen 28 nov

    Het enorme potentieel van nature-based finance

    Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.

Meer Impactbeleggen
LSEG Lipper Fund Awards
  1. Online magazine Lipper Fund Awards 2024
  2. Contrair en succesvol
  3. Beleggen in de energietransitie voor duurzame impact én performance
  4. “Op de lange termijn wint de dividendbelegger altijd”
IEX Profs

Meld u aan voor de IEX Profs dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
© 2025 IEX Profs
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy Settings
  • Privacyverklaring
  • Disclaimer & Voorwaarden
  • Site feedback
  • Nieuwsbrieven
  • Quotedata by Euronext   & powered by Infront
  • © 2025 IEX / van beleggers voor beleggers
  • IEX Profs is onderdeel van IEX Group