Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Column

Sectorconsensus: Banken favoriet

Van de vier cyclische aandelensectoren materials, financials, consumer discretionary en real estate zijn assetmanagers het meest enthousiast over de vooruitzichten van de financiële dienstverleners.

Materials, financials, consumer discretionary en real estate gelden als cyclische sectoren. In het huidige economische klimaat zouden deze aandelensectoren gemiddeld betere vooruitzichten moeten hebben.

Volgens de MSCI World (in euro’s gemeten per 9 december) is dat in 2021 ook het geval. Financials (+34%) en real estate (+30,7%) doen het beter dan de 27,8% van de wereldindex. Consumer discretionary blijft met +26,8% iets achter, evenals materials met +18,4%.

Van de grote groep assetmanagers analyseren slechts zeven stelselmatig de verschillende aandelensectoren. Dat zijn ING Investment Office, KBC, Nordea, SEB, Pictet AM, DWS en Invesco. In de huidige periode, waarin de consensus een overweging heeft voor aandelen, staat deze groep van zeven niet zonder meer positief over de vier cyclische sectoren.

Financials: De favoriet
Financiële dienstverleners zoals banken en verzekeraars zijn gebaat bij hogere renteniveaus en een steilere yieldcurve. De activiteiten van banken op het gebied van fusie- en overnameadvies, beursgangen en de handel in bijvoorbeeld aandelen en derivaten profiteren van de huidige rentestanden. Tegen deze achtergrond zijn de waarderingen van financials volgende de meeste analisten momenteel goedkoop. Zes van de zeven assetmanagers heeft deze sector om al deze redenen op een koop staan.

Invesco wijst wel op de kosten van natuurrampen en de huidige gezondheidsproblematiek waar met de name de verzekeringssector last van heeft.

Real Estate: Weinig enthousiasme
Deze sector omvat zowel vastgoedondernemingen als REIT’s, beleggingsfondsen in onroerend goed. Niet elke assetmanager ziet onroerend goed overigens als een aandelensector. Van de zeven assetmanagers hebben vijf een duidelijk oordeel: drie zijn er neutraal (ING Investment Office, KBC en Nordea). Invesco is overwogen, DWS onderwogen.

De lage marktrente is momenteel nog positief voor de financieringskosten. Ook is het dividendrendement nog altijd relatief hoog. Over Amerikaans vastgoed wordt positiever geoordeeld dan over Europees vastgoed. Het risico op een nog langer durende lockdown is echter wel aanwezig. Dat pakt met name voor retail en in mindere mate voor kantoren slecht uit. De langetermijnwaarderingen zien er momenteel wel positief uit.

Materials: Terug naar neutraal
Twee maanden geleden was materials nog de favoriete cyclische sector, nu is het enthousiasme wel wat gedaald. De stijging van de energieprijzen en de groeivertraging van de Chinese economie hebben voor minder fraaie vooruitzichten gegeven gezorgd. Positief is de financiële positie van de mijnbouwbedrijven door het verlagen van schulden. Ook het uitstellen van grote investeringen wordt als gunstig gezien. Ook met de vraag en met de waarderingen in de sector is weinig mis.

Consumer discretionary: Te duur of te gevoelig voor Covid
De Top 3 van deze MSCI sector-index (31%) bestaat uit Amazon (18%), Tesla (7%) en Alibaba (6%). Geen enkele van de zeven assetmanagers heeft een koopadvies. Tijdens de pandemie hebben vooral de online retailers veel groei doorgemaakt. Waarderingen van deze bedrijven zijn echter hoog.

De autosector heeft te maken met toenemende regulering en hoge investeringskosten om de stap naar groene auto’s te maken. Voor het reissegment blijven de zorgen omtrent de verdere ontwikkeling van COVID-19 natuurlijk bestaan.


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Impact beleggen