Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg.

Column

Aftellen tot meer zekerheid op de markt

Trump is nog tot 20 januari president. Zo lang zal het onrustig zijn in de VS, aldus Edin Mujagic. Tussen 1 en 20 januari is er geen backstop voor de markt.

Na de Amerikaanse verkiezingen van begin november, toen duidelijk werd dat Joe Biden de nieuwe Amerikaanse president zou worden, zei ik tegen beleggers dat ze rekening moeten houden met nog meer volatiliteit en onzekerheid.

De belangrijkste reden daarvoor is het getal elf. Zo veel weken zou Trump namelijk nog president zijn. Aangezien hij meent dat er gefraudeerd is en Biden dus niet erkent als winnaar, zou de overgang naar een regering onder Biden niet bepaald soepel verlopen.

En dat is precies wat er gebeurt. Trump heeft op de valreep nieuwe sancties ingevoerd tegen China. Hij wil Biden het lastiger maken om de relatie te verbeteren. Als Biden straks een deel van die sancties terugdraait, kunnen de Republikeinen hem daarop aanvallen en neerzetten als soft tegenover China.

Nieuwe economische klappen

Gisteren gingen de koersen op de aandelenmarkten in de VS onderuit omdat de minister van Financiën Steven Mnuchin de Fed een brief heeft gestuurd waarin hij de bank informeert dat de noodhulp die de Fed biedt, op 31 december dit jaar de facto moet stoppen.

De bank moet 455 miljard dollar die ze kregen van het ministerie - de basis voor de hulpprogramma’s van de Fed - terugstorten. De centrale bank noemde eerder de hulpprogramma’s cruciaal voor economisch herstel.

De timing is daarom opmerkelijk; met de economie die niet bepaald hersteld is van de coronaklap en nieuwe klappen krijgt. Miljoenen Amerikanen die hun baan eerder dit jaar verloren hebben, zijn nog steeds werkloos zijn.

Geen backstop

Hierdoor  introduceert de minister nog meer onzekerheid op de markten over economische vooruitzichten, wat de toch al lastige omgeving voor de nieuwe Amerikaanse president en de nieuwe regering nog lastiger zal maken.

Concreet betekent de brief van Mnuchin dat financiële markten in de VS tussen 1 januari en de komst van de nieuwe minister van Financiën op 20 januari geen backstop zullen hebben. Die er was sinds het afgelopen voorjaar.

De kans is groot dat het niet bij deze acties zal blijven. Beleggers moeten rekening houden met meer rare sprongen de regering Trump in komende weken. Dat kan zomaar voor nog meer volatiliteit op de beurzen zorgen. En dat nog achteneenhalve week na vandaag. Ik tel af.


Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij schrijft op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

De impact van het coronavirus