Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg.

Column

Pas op voor de post-coronabubbel

Aandelen staan op niveau's uit het jaar 2000. En als er een vaccin is gevonden tegen het coronavirus, zouden beleggers kunnen merken dat aandelen tot bubbelhoogten zijn gestegen, aldus Edin Mujagic. Pas op voor het knappen van de bubbel.

Het Duitse biotechnologiebedrijf CureVac heeft een zeer soepele beursgang achter de rug. Het bedrijf probeert een middel tegen het coronavirus te vinden.

Dat is er nog niet, maar hoewel talloze andere bedrijven op zoek zijn naar die heilige graal, is blijkbaar alleen de aankondiging ermee bezig te zijn, voldoende om beleggers om aandelen te laten vechten.

De koers spoot omhoog, van zestien dollar naar 66 dollar. In China werd de IPO van techbedrijf QuantumCTek tien keer overtekend.

Hoop op snel geld

Het doet mij denken aan de dotcom-gekte, met als het mooiste voorbeeld het aandeel F/Rite Air. Op 1 april 2000 werd op IEX.nl de beursgang van F/Rite Air aan de beurs in New York aangekondigd.

Voor IEX-leden waren er, dankzij goede contacten, een miljoen aandelen gereserveerd. Er kwam een run, zonder dat iemand eraan dacht dat de naam van het bedrijf fonetisch net zo klinkt als fried air, gebakken lucht.

De hoop op snel geld verdienen maakte beleggers blind, zodat niemand iets achter de publicatiedatum zocht. Een prospectus aanvragen hoefde niet, als ze maar een aandeel kregen.

Hoofdzaken en bijzaken

Ik zie dat aandelen op basis van verschillende waarderingsmaatstaven nu op niveau’s staan van die uit 2000, of er heel dicht genaderd zijn. En de lijn die aandelenkoersen volgen, loopt bijna één op één met de balans van de Fed.

Dat laat zien dat fundamentals zoals winst(verwachtingen), economische ontwikkeling en verwachtingen daaromtrent, hooguit bijzaak zijn. En dát samen is een teken dat beleggers te maken hebben met een bubbel.

Deze aandelenbubbel wordt veroorzaakt door het zeer ruime monetaire beleid en, belangrijker, de belofte van de centrale banken dat dat nog heel lang het geval zal blijven.

Negeerargumenten

Wat zorgen kan baren is dat er een situatie kan ontstaan waarin centrale banken het beleid minder ruim zullen moeten maken. Bijvoorbeeld als de inflatie gaat oplopen.

Ik lig daar niet wakker van. Enerzijds omdat ik inflatie in de nabije toekomst niet naar gevaarlijke hoogtes zie stijgen en anderzijds omdat ook áls dat gebeurt, de Fed, ECB et cetera, ongetwijfeld met allerlei argumenten komen om niet in te hoeven grijpen.

Denk daarbij aan gouwe ouwe zoals, het is een tijdelijk fenomeen, of dat ze eerst zeker willen weten dat de inflatiestijging structureel is, of dat ze naar kerninflatie zullen kijken...of de headline-inflatie, al naar gelang welk percentage het laagst is.

Eind van de weg

Nee, wat mij meer zorgen baart is dat centrale banken inmiddels door bijna alle munitie heen zijn. Er is nog wel iets wat ze kunnen doen, maar heel veel is het allemaal niet. 

Heel lang gold voor de centrale banken waar een wil is, is een weg, maar het einde van de weg komt in zicht. Ze hebben nog voldoende rek om de bubbel niet te laten knappen totdat een vaccin tegen corona gevonden wordt. Dat zal ongetwijfeld in 2021 gebeuren. En dat nieuws zal tot euforie op de markten leiden.

Alleen zal dat effect ook weer uitwerken. Wanneer het corona-effect wegebt, zal er voor de centrale banken ook nauwelijks een reden om zijn het monetaire beleid zo ruim te houden zoals nu. Maken ze dat beleid minder ruim, dan kan dat zomaar de prik zijn die de bubbel leeg laat lopen.

Betere cijfers

Maken ze dat beleid niet minder ruim, dan kan dat echter óók die prik zijn. Beleggers zullen zich afvragen wat er aan de hand is, al de Fed het beleid niet wijzigt als het coronavirus onder controle is.

Vergeet ook niet dat onderliggende economieën al niet bepaald goed draaiden voor het virus de kop opstak. Doordat na elke recessie de economie per definitie terug veert, zijn de komende maanden betere macro-economische cijfers te verwachten.

Maar dat neemt niet weg dat, wanneer de situatie normaliseert, een hervatting van laagconjunctuur te verwachten is. En dat zal de hoge aandelenwaarderingen absurd laten lijken.

Zwanenzang

Hoge volatiliteit totdat het middel tegen corona klaar is  - misschien van Curevac maar dat is alles behalve zeker-, euforie erna en het leeglopen van de wat een collega de Fed-bubbel noemde tot slot; met dat scenario houd ik rekening de komende kwartalen.

Ik zag laatst uit mijn woonkamer twee zwanen opstijgen, een prachtig tafereel. Als ik naar de aandelenkoersen kijk, zie ik ook een prachtige stijging. Een prelude op zwanenzang?


Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij schrijft op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

De impact van het coronavirus