Column

Het begint met macro

James Elliot over de acht macrotrends die het succesvolle J.P. Morgan Global Macro Opportunities Fund volgt en waarom de bullmarkt niet snel eindigt. "Late cycles kunnen jaren duren."

Het J.P. Morgan Investments Funds Global Macro Opportunities Fund, vast onderdeel van de actieve fondsenportfeuille IEXFonds 40, is ook dit beursjaar goed begonnen. Medio maart stond er een plus van 3,6% op de teller, niet ondanks, maar dankzij de scherpe sell off in februari, zo vertelt James Elliot, co-manager van het blockbusterfonds. "We zijn eind vorig jaar begonnen met het innemen van posities om te profiteren van een stijging van de volatiliteit. De longpositie in de VIX en de put op de S&P 500 pakten vervolgens goed uit."

Het verbaasde Elliot geenszins dat er een einde kwam aan de langdurige, bijna onwerkelijke rust op de financiële markten. Want nu met name de Amerikaanse economie in de laatste fase van de cyclus verkeert, moest de beursonrust wel weer toenemen. "Dat is wat er in die economische fase altijd gebeurt. De trigger ditmaal was de angst dat de inflatie flink zou stijgen en daarmee ook de rentes. Toen de Amerikaanse tienjaars richting de 2,9% ging, drukten beleggers massaal op de verkoopknop."

Ambitieuze doelstelling

Succesvol beleggen betekent volgens Elliot flexibel handelen waarbij de kortetermijnruis zo veel mogelijk moet worden genegeerd. Elliot: "Te veel handelen is de reden waarom zo veel macro-hedgefunds de mist in zijn gegaan. Het gaat om balans tussen kortetermijnflexibiliteit en de exposure naar brede, langetermijntrends."

"Te veel handelen is de reden waarom zo veel macro-hedgefunds de mist in zijn gegaan"

De doelstelling van het Global Macro Opportunities Fund is om beleggers een jaarlijks rendement te bieden van cash +7% tegen een risico dat gelijk is aan een 50-50-portefeuille (volatiliteit onder de 10%). Niet dat het absolut return-fonds zijn vermogen gelijkelijk over aandelen en fixed income heeft verdeeld.

Obligaties zijn op dit moment zwaar onderwogen. "De gemiddelde duratie is op dit moment nul," vertelt Elliot. "Pas als de Amerikaanse tienjaars boven de 3% uitkomt, gaan we kijken naar aantrekkelijke obligatiekansen." Overigens is de aandelenexposure van het fonds onalngs verlaagd naar 35%, minder dan het gemiddelde percentage van 40%.

Het aandelenrisico van het fonds worden dus niet gedrukt door de veiligheid van obligaties, mocht daar op dit moment sprake van zijn. Nee, het zijn de circa 20 tot 40 strategieën, waarbij ook short kan worden gegaan, die voor de gewenste risicorendementsverhouding moeten zorgen. "Het fonds pakt rendementskansen die ontstaan door het verkeerd inprijzen van macro-economische trends in verschillende marktomstandigheden."

Acht macrotrends

De hoge rendementen die het fonds de laatste jaren heeft gerealiseerd (ietsje minder dan 10% gemiddeld in de afgelopen vijf jaar) tegen niet al te grote risico's (de standaarddeviatie bedraagt circa 8%) trekt beleggers. "De rendementen van ons fonds zijn veelal hoger dan van andere multi-assetfondsen die voor een balanced approach gaan. Het fonds is ook populair, doordat het de spreiding van een portefeuille helpt verbeteren. Er is weinig correlatie met de 50-50-portefeuille," vertelt Elliot.

In tegenstelling tot collega-fondsmanagers die het macroverhaal wel geloven en louter stockpickend bovengemiddelde rendementen willen boeken, beleggen Elliot en zijn team top down. "Het begint bij macro." Zo heeft het team acht wereldwijde macrotrends geïdentificeerd, die de toekomstige rendementen moeten dragen. "Goed beleggen betekent het in de praktijk brengen van de eigen inzichten. Wij hebben de acht trends vertaald in 40 strategieën."

De trends van het JP Morgan Global Macro Opportunities Fund

  1. Wereldwijde technologische adoptie
  2. Mondiale beleidsdivergentie
  3. Zwakte aan aanbodzijde (lagere groei bevolking)
  4. Late economische cyclus VS
  5. Groeiherstel Europa
  6. Japan & Abenomics
  7. Convergentie volwassen en opkomende markten
  8. China in transitie

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

raex

Slimme strategieën

Nu de centrale banken de marktliquiditeit verminderen, ziet Elliot met name goede kansen voor volatiliteits- en relatieve waardestrategieën. "Een voorbeeld van dat laatste is dat wij long Amerikaanse banken zitten en short Amerikaanse consumer staples. De sector consumer staples is op dit moment bijzonder hoog gewaardeerd, terwijl de winsten van de Amerikaanse banken meeliften met een stijgende rente."

Elliot is overigens ook bijzonder gecharmeerd van Aziatische financials en hij rijdt met plezier mee op de verder razende techtrein, die met de ontwikkeling van robotica, internet of things en AI nieuwe markten heeft aangeboord. "Een van de sectoren die nog hard zal groeien is de chipsector. Wist je bijvoorbeeld dat in de Chevrolet Volt vijf keer zo veel chips zitten als in traditionele auto's."

Weinig zorgen

Hoewel de VS in de laatste fase van de cyclus zit, wil dat niet zeggen dat er snel een einde komt aan de bullmarkt. Aandelenbeleggers hoeven geenszins te wanhopen. De bullmarkt gaat nog wel even door, aldus Elliot. "Late cycles kunnen jaren duren. Vaak behalen aandelenbeleggers dan de beste rendementen. Voor een bearmarkt is een recessie nodig. De kans daarop acht ik in de aankomende negen maanden heel klein."

Het zijn volgens Elliot twee economische krachten die elkaar momenteel redelijk mooi in evenwicht houden. Tegenover de verkrapping van de Fed en de naderende verkrapping van de ECB, die natuurlijk niet fijn doorwerken op de beurzen, staat de robuuste groei van de wereldeconomie en de stimuleringsmaatregelen (meer overheidsuitgaven, minder belastingen) die de regering Trump doorvoert.

Bang voor handelsoorlogen is Elliot ook niet. "Trump zegt wat zijn basis graag wil horen. De markt is veel bezorgder dan dat het zou moeten zijn. Het is vooral retoriek. Nee, de impact van Brexit zal meer worden gevoeld, ook al weet niemand hoe het afscheid van het VK eruit komt te zien."


Fondsfeiten

Naam: J.P. Morgan Global Macro Opportunities Fund
ISIN: LU00959623541
Belegd vermogen: 5,05 miljard euro
Lopende kosten: 0,75%
Sinds: 23 oktober 1998
Rendement 10 jaar: 5,98%
Rendement 5 jaar: 9,79%
Rendement 1 jaar: 25,81%
Sharpe Ratio: 0,80
Standaarddeviatie: 7,94%


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

De impact van het coronavirus