Column

BRICS: een zeer divers mandje

Wim-Hein Pals, hoofd aandelen opkomende markten van Robeco, analyseerde de kansen van ... BRICS. Die zijn verschillend. Pals gaat voor RIC en laat de B en S voor wat ze zijn.

De BRICS-landen hadden van 3 tot en met 5 september hun feestje in China. De president van Mexico mocht ook aanschuiven bij de jaarlijkse topconferentie. Wim-Hein Pals bekijkt vanuit Rotterdam de beleggingskansen van deze vijf grootste opkomende markten. Welke zijn de winnaars? Dit is het verhaal van de opkomende marktenspecialist.

"Het mandje van landen met de afkorting BRICS – Brazilië, Rusland, India, China en “Suid-Afrika” – is een samenraapsel van verschillende landen. Gelet op het belang van de nationale munteenheden zou je ook tot een afkorting kunnen komen als RRRRR: Real, Roebel, Roepie, Renminbi en Rand. De munten kunnen enorme schommelingen vertonen, zoals we in de tweede helft van 2013 zagen toen de Amerikaanse centrale bank hintte op een einde van het opkoopbeleid en per saldo monetaire verkrapping aankondigde.

Nu wil het toeval dat de R weer in de maand is, hetgeen betekent dat seizoensmatig het gedeelte van het jaar is aangebroken waarin hoger dan gemiddelde rendementen in opkomende landen worden behaald. Maar dat terzijde.

Liever RIC

Terug naar de BRICS. Voor de rest van 2017 een voor 2018 zien we de beste perspectieven in “RIC”. We blijven terughoudend voor de eerste en de laatste letter van het acroniem. Indien de centrale banken echt werk gaan maken van monetaire verkrapping, dan zijn vooral de valuta’s van zowel Brazilië als Zuid-Afrika kwetsbaar. Gegeven de politieke schandalen in beide landen en de tekorten op de lopende rekening van de betalingsbalans, kan de instroom van buitenlands kapitaal zomaar opdrogen en is depreciatie van Real en Rand onvermijdelijk.

De aandelenmarkten van Rusland en China zijn aantrekkelijk gewaardeerd en India is het land met een van de sterkste macro-economische fundamenten, onder andere vanwege de hervormingen die premier Modi doorvoert. In India is relatief het grootste aantal goed geleide en sterke groeibedrijven genoteerd aan de beurs.

Winstherstel

Grootste gemene deler in de gestage opmars van de aandelenkoersen in de opkomende landen is de aantrekkende winstgroei. Met name in China is sprake van een sterke comeback na een jarenlange afkalving van de winstgevendheid. Het winstherstel is begin 2016 ingezet. Gedragen door gunstige ontwikkelingen op het gebied van grondstoffenprijzen, renteverschillen en toenemende binnenlandse consumptie kan een langere periode van winstherstel zijn aangebroken.

Ten slotte zijn - na jarenlange onttrekkingen - de geldstromen in de wereld ook weer gericht op opkomende landen. China wordt steeds belangrijker wanneer het gaat om kapitaalstromen. Recent besliste Morgan Stanley Capital International (MSCI) om de lokale Chinese A-aandelen op te nemen in haar benchmark, die door vele internationale beleggers wordt gebruikt als maatstaf. Dit brengt een instroom op gang van miljarden dollars over de komende jaren.

Het is de combinatie van deze verwachte kapitaalinstroom, de hogere winstgroei en de lage waarderingsmaatstaven (koers/winst, koers/boekwaarde en koers/cashflow) die ons het meest enthousiast maakt voor aandelen in Rusland, India en China."

Dit verhaal is geschreven door Wim-Hein Pals, sinds 2002 hoofd aandelen opkomende markten van Robeco. Hij leidt sinds 2000 het fonds Robeco Emerging Markets Equities

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Alles over de rente