Vraag naar aandelen-ETF's blijft hoog Er vloeide in juni 128,1 miljard dollar naar wereldwijde aandelen-ETF's. De VS blijft het meest populair, maar emerging markets liggen ook steeds beter in de markt. 16 juli 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Er is een ongebroken grote vraag naar verhandelbare mandjes van aandelen, obligaties of andere effecten. In juni stroomde er netto 128,1 miljard dollar naar wereldwijde ETF’s, het op een na hoogste bedrag dit jaar. In mei was de instroom 116,4 miljard. Dat blijkt uit onderzoek van BlackRock, de eigenaar van iShares, de grootste uitgever van ETF’s ter wereld. De stijging in juni werd vooral veroorzaakt door een toename van de vraag naar aandelen-ETF’s waar ongeveer 90 miljard dollar naartoe stroomde. Wereldwijde obligatie-ETF’s waren iets minder populair met een netto-instroom van 39,9 miljard dollar. Het geeft aan dat beleggers nog altijd behoorlijk risicobereid zijn. Goud-ETF's als hedge Van de andere kant was er ook relatief veel vraag naar goud-ETF’s (1,3 miljard dollar), die vaak als bescherming van de portefeuille gebruikt worden. Deze toename komt wel na een lange periode van netto-outflows. Goud-ETF’s zagen tussen juni 2023 en april 2024 24,1 miljard dollar aan kapitaal wegvloeien. Emerging markets Een andere opmerkelijke ontwikkeling is dat de stroom kapitaal richting aandelen-ETF’s voor emerging markets lijkt aan te trekken, met Mexico en India voorop. In vergelijking met de VS (+51,2 miljard dollar) is het overigens nog altijd vrij weinig. Mexico zag een instroom van 0,4 miljard dollar en India van 0,7 miljard dollar. Europa zat op 2,5 miljard dollar. Vastrentend Bij de obligaties steeg de instroom naar investment grade obligatie-ETF’s tot het hoogste niveau sinds januari met een plus van 7,8 miljard dollar. High-yield ontving daarentegen geen vers kapitaal. High yield ETF’s zagen dit jaar alleen in januari en mei een substantiële netto-instroom. De instroom in staatsobligaties bleef ondertussen steady in juni met 12,5 miljard dollar. In Europa was er onder beleggers weinig voorkeur voor duration. De gemiddelde belegger koos voor een standaardmix van kort- en langlopende obligaties, terwijl er in de VS duidelijk meer gekeken wordt naar het hebben van exposure naar lange of korte duration. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.