Pijlsnelle stijging faillissementen Tijdens de coronajaren 2020-2022 waren er absurd weinig faillissementen in Europa en de VS. Maar dat is voorbij. Nederland en de VS behoren inmiddels tot de landen waar de meeste bedrijven failliet gaan. 1 november 2023 08:00 • Door IEXProfs Redactie Het aantal faillissementen in de wereld loopt in een razendsnel tempo op en Nederland en de VS behoren tot de zwaarst getroffen landen. Dat schrijft Allianz Research in de Global Insolvency Outlook 2023-2025. In de eerste helft van 2023 was er op het eerste gezicht nog weinig aan de hand met grote cashreserves bij bedrijven in de eurozone van 3,4 biljoen dollar en in de VS van 2,5 biljoen dollar. Maar die reserves zaten wel vooral geconcentreerd bij grote bedrijven en in een beperkt aantal sectoren (tech en consumentengoederen). De cashreserves namen bovendien sneller af dan de economische activiteit. +30% faillissementen Het gevolg is dat er 11 landen zijn waar de faillissementen nu al meer dan 30% hoger liggen dan een jaar geleden. Dat zijn de VS, Canada, Nederland, Zweden, Frankrijk, Polen, Hongarije, Japan, Nieuw-Zeeland, Australie en Zuid-Korea. Qua sectoren zijn de meeste faillissementen te vinden in de horeca, hotels, transport en winkels. De sterkste stijging is in de woningbouw. Er zijn ook landen waar het aantal faillissementen daalt, Dat geldt met name voor emerging markets waaronder China, Turkije, Rusland, Singapore, India, Tsjechie, Letland en Chili. Van laag niveau Het is wel zo dat de faillissementen komen vanaf een extreem laag niveau als gevolg van de coronasteun gedurende 2020-2022. Allianz verwacht dat in 2024 het faillissementsniveau van voor corona bereikt wordt en daarna doorschiet. Voor Nederland wordt in 2024 een stijging van 28% verwacht. De hoofdoorzaken zijn een afnemende vraag, minder pricing power, hogere rentelasten en aanhoudend hoge kosten voor energie en arbeid. De vooruitzichten blijven slecht tot in 2025. Langere betalingstermijnen Allianz verwacht dat bedrijven ook rekening moeten houden met langere betalingstermijnen. Wereldwijd duurt het bij 47% van de bedrijven nu al meer dan 60 dagen voor er betaald wordt. Het gaat om gigantische bedragen. Een dag oponthoud staat in de VS gelijk aan 100 miljard dollar, in de EU 90 miljard en China 140 miljard. De grootste risico's lopen uiteraard kleine en middelgrote bedrijven. In het VK loopt zelfs 15% van de MKB-bedrijven het risico in betalingsnood te komen. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 13:00 Sectie 899: exodusgevaar door Amerikaanse wraakbelasting Zoals Mozes in Exodus de Rode Zee spleet om zijn volk te bevrijden, lijkt de Big Beautiful Bill van Trump nu de kapitaalstromen tussen continenten te splijten. Het voorstel om een wraakbelasting in te stellen voor buitenlandse beleggers is opnieuw een aantasting van het vertrouwen in Amerika. Het vergroot het risico dat beleggers hun allocatie naar de Verenigde Staten heroverwegen, schrijft Thomas van Galen, Chief Strategist Achmea IM.
Assetallocatie 09 jun Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit Wat heeft 2025-2026 nog allemaal in petto voor aandelen, obligaties en valuta? Capital Group schetst een beeld van aanhoudend hoge volatiliteit, meer risico-aversie en tijdelijk gunstige vooruitzichten voor aandelen buiten de VS.
Assetallocatie 05 jun De wraak van de thuisspelers Enguerrand Artaz van LFDE begrijpt wel waarom beleggers zich nu richten op de aandelen van Europese bedrijven, die sterk gericht zijn op de eigen thuismarkt.
Assetallocatie 05 jun Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's Zelfs de beste aandelen gaan zo nu en dan door een diep dal. Met een indexfonds is de stress minder groot zonder dat dit ten koste gaat van rendement.
Assetallocatie 02 jun Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.
Assetallocatie 02 jun Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente State Street Global Advisors denkt dat de gestegen rente samen met de hoge Amerikaanse staatsschuld ernstige gevolgen zal hebben voor de samenstelling van modelportefeuilles.