Record beheerd vermogen in Nederland Het beheerd vermogen Nederlandse beleggingsinstellingen steeg 1,4% tot 839 miljard euro, een nieuw beheerrecord, aldus DNB. 26 mei 2017 08:15 • Door IEXProfs Redactie Het beheerd vermogen van Nederlandse beleggingsinstellingen steeg in het eerste kwartaal met 12 miljard euro (1,4%) tot 839 miljard euro, zo blijkt uit cijfers van DNB. Dit was vooral een gevolg van koerswinsten op aandelen. De hieruit voortvloeiende vermogensstijging werd nog afgezwakt doordat investeerders 7,8 miljard euro uit de beleggingsfondsen terugtrokken. Het totale vermogen van Nederlandse beleggingsinstellingen is in het eerste kwartaal van 2017 met 11,6 miljard euro (ofwel 1,4%) gegroeid. Daarmee werd een nieuwe recordomvang van het beheerd vermogen van beleggingsfondsen bereikt van 839 miljard euro. De cijfers op een rij De toename trad vooral op bij de aandelenfondsen; zij stegen met 10,8 miljard (3,7%) tot 306 miljard euro. De toename was vooral het gevolg van koerswinsten op aandelen van 5%, wat in lijn was met de wereldwijde koersstijging op aandelenbeurzen. Verder groeide de categorie overige fondsen, met daarin onder andere hypotheek-, hedge- en grondstoffondsen, met 4,0 miljard (2,6%) tot 159 miljard euro. Obligatiefondsen krompen daarentegen met 3,8 miljard (-1,5%) tot 261 miljard euro. Beursgenoteerde aandelen vormen de grootste beleggingscategorie van beleggingsinstellingen. De aandelenkoersstijging leidde tot een groei van dit aandelenbezit met 16 miljard tot 330 miljard euro. Mede daardoor hebben de beleggingsinstellingen in totaal een kwartaalrendement van 2,3% behaald (inclusief beleggingsopbrengsten zoals dividend en rente). De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 03 sep Welke markt krijgt gelijk? De verschillende markten prijzen verschillende scenario’s in, schrijft Ralph Wessels. Welke krijgt gelijk? De hoofd beleggingsstrategie van ABN AMRO houdt vast aan het scenario van een herstellende wereldeconomie en is daardoor licht positief over aandelen én obligaties.
Assetallocatie 27 aug 15 manieren om uw geld te verliezen Financieel blogger Ben Carlson heeft 15 tips voor het ontwijken van de grootste beleggersvalkuilen.
Assetallocatie 26 aug Lagere rente en lagere waardering pleiten voor smallcaps Aandelen van kleinere beursgenoteerde bedrijven blijven al enige tijd achter bij de wereldindex, maar de vooruitzichten zijn volgens senior beleggingsstrateeg Peter Vonk van Rabobank aan het verbeteren. Lagere rentes en de waardering bieden een goede kans op een inhaalslag. "In onze actief beheerde portefeuilles hebben we een relatief grote positie in dit soort bedrijven."
Opinie 22 aug Nederlandse institutionele beleggers zien het anders Uit een wereldwijde steekproef van State Street SPDR ETF's onder wereldwijde institutionele beleggers blijkt de Nederlandse inbreng flink afwijkend.
Assetallocatie 21 aug De Indiase markt is echt anders India is op weg om in 2030 de derde grootste economie van de wereld te worden. Maar naast die enorme groei ziet LGIM nog vijf andere kenmerken die het land positief onderscheiden van de meeste andere opkomende landen.
Assetallocatie 20 aug Institutionele beleggers kopen meer vastgoed, hedgefondsen en private debt Actief beheerde aandelenfondsen beleefden een tegenvallend eerste halfjaar. Toch zetten institutionele beleggers volgens bfinance hun zoektocht onverminderd voort naar actieve managers die zorgen voor meer defensieve diversificatie in hun portefeuilles.