Banken trekken zich terug uit ETN's Banken vinden de risico's van ETN's te groot en stoppen er langzaam mee, dat kan beleggers benadelen. 20 december 2016 11:50 • Door IEXProfs Redactie Banken trekken zich in toenemende mate terug uit Exchange Traded Notes (ETN’s). Voor onwetende beleggers levert dat grote gevaren op, zo schrijft de Wall Street Journal. Het grote probleem is dat sommige banken hebben besloten geen "nieuwe" notes meer uit te geven. Deze ETN’s worden echter vaak nog wel verhandeld. Het gevolg is dat de waarde van de ETN sterk kan afwijken van de onderliggende waarde. Deze kan, net als bij grote broer ETF’s, van alles zijn: van een aandelen- of obligatieindex tot een mandje grondstoffen of olie. Verschillende beleggers zijn volgens de Wall Street Journal al het schip ingegaan. Anderen hebben juist tot hun grote verrassing grote winsten gemaakt. Zombie-ETN's Dave Nadig van ETF.com spreekt van zombie ETN’s die op het eerste gezicht eruit zien als een normaal beleggingsproduct, om dan opeens als een gek heen en weer te bewegen. ETN’s lijken volgens de WSJ in veel opzichten op ETF’s. Maar er is één groot verschil. Bij ETF’s bezit je als belegger de onderliggende waarde. Als de bank die de ETF heeft uitgegeven failliet gaat, heeft de belegger gewoon nog het mandje aandelen of obligaties. Bij ETN’s is dat anders. Een ETN wordt als een bank failliet gaat hetzelfde behandeld als een bankschuld. De kans dat u bij een faillisement iets terugziet van uw geld is dus veel kleiner dan bij een ETF. Verschillende banken hebben vanwege dit grotere risico besloten ermee te stoppen en geen nieuwe notes meer uit te geven. Het van de beurs halen is echter een groter probleem. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 30 apr Verstandig beleggen voor later is nu investeren in kinderen Het Triodos Future Generations Fund richt zich op het welzijn van kinderen, waarbij het rendement geenszins uit het oog wordt verloren, vertelt verantwoordelijk fondsmanager Sjoerd Rozing. "Zeker voor beleggers die extra spreiding willen aanbrengen, voegt het fonds echt iets toe."
Impactbeleggen 16 apr Impactbeleggen is wél in het belang van pensioendeelnemers De tijd van discussie en verwarring over impactbeleggen is volgens directievoorzitter Maureen Schlejen van Achmea Investment Management voorbij. Zij legt uit waarom impactbeleggen de juiste aanpak is voor pensioenfondsen. "Impactbeleggen is niet slechts een optie maar een inspirerende kans voor een betere toekomst."
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.