ETF’s jagen goudprijs omhoog De recente stijging van de goudprijs is vooral het gevolg van de gestegen vraag naar goud-ETF's. 13 mei 2016 10:30 • Door IEXProfs Redactie Dat blijkt uit een artikel van Sumit Roy op Etf.com. Hij baseert zich op cijfers van het World Gold Council. Daaruit blijkt dat de vraag naar goud in het eerste kwartaal van dit jaar met 21% is gestegen. Dat is de grootste stijging uit de geschiedenis. Opvallend: de vraag naar goud steeg terwijl de consumptie van goud in de twee belangrijkste markten, China en India, juist onder druk stond. In China daalde de vraag naar goud met 12%, in India was dat zelfs 39%. De dalende vraag uit deze landen werd volledig gecompenseerd door de gestegen vraag van indexfondsen. In het eerste kwartaal van 2015 kochten deze fondsen voor 25,6 ton aan goud. Dat heeft voor een sterke stijging van de goudprijs gezorgd. In het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de totale goudvraag 363,7 ton. Veilige haven Aan het begin van dit jaar werd nog ongeveer 1050 dollar voor een ounce goud betaald. Op dit moment bedraagt de prijs meer dan 1250 dollar. Het World Gold Council noemt meedere oorzaken van de sterk toegenomen goudvraag van beleggers. Veel centrale banken zijn overgegaan tot het instellen van een negatieve rente. Dat maakt staatsobligaties minder aantrekkelijk. Daarnaast bestaat er zorg over de Chinese economie. De recente devaluatie van de Chinese munt yuan wakkert de vrees aan dat de economische groei van het land in gevaar is. Een andere reden is de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank de rente veel minder snel zal verhogen dan recent nog werd aangenomen. Goud wordt gezien als een goed tegenwicht voor gestegen volatiliteit op de financiële markten. Daar komt volgens Sumit Roy nog bij dat het inmiddels al bijna zeven jaar geleden is dat er sprake was van een officiële recessie. Dat is volgens hem een uitzonderlijk lange periode. De langste periode zonder recessie bedroeg tien jaar, van maart 1991 tot maart 2001. Ofwel, beleggers nemen alvast het zekere voor het onzekere. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 05 dec Institutionele beleggers hebben voor 2025 duidelijke voorkeuren Ondanks dalende inflatie, lagere rentetarieven en afnemende recessievrees hebben institutionele beleggers over 2025 hun zorgen, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Natixis IM onder 500 institutionele beleggers wereldwijd. Zij zetten met name sterk in op private beleggingen en aandelen uit de opkomende markten.
Assetallocatie 04 dec Doet u mij maar Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Roelof Salomons, de nieuwe hoofd beleggingsstrategie van BlackRock Nederland, heeft in zijn outlook voor 2025 duidelijke voorkeuren. De beste kansen voor aandelen liggen in de VS. Voor obligaties ziet hij het meest in Europese bedrijfsobligaties, kredietwaardig en minder kredietwaardig.
Assetallocatie 03 dec De toegevoegde waarde van landbouwgrondstoffen De prijzen van landbouwgrondstoffen hebben historisch gezien weinig correlatie met traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties, maar ook met andere grondstoffen zoals energie en metalen. Inflatiebescherming is een ander belangrijk voordeel van beleggen in landbouwgrondstoffen, stelt grondstoffenspecialist Benoît Harger van private bank J. Safra Sarasin.
Assetallocatie 28 nov In een wereld vol anomalieën is Amundi optimistisch Amundi is in zijn outlook 2025 positief over aandelen, obligaties en de wereldeconomie. Vooral Azië biedt kansen. Het risico zit hem in een aantal anomalieën dat de markten op hol kan brengen
Assetallocatie 26 nov Tegenvallende winsten vergroten zorgen Nu bijna alle bedrijfscijfers over het derde kwartaal zijn gepubliceerd is het volgens CIO Saira Malik van Nuveen duidelijk dat de verwachte outperformance is uitgebleven. "Dat roept kopzorgen op bij beleggers over mogelijk te hoge aandelenkoersen en bijkomende correcties."
Assetallocatie 25 nov “Ook in 2025 verwachten we het meeste van Amerikaanse aandelen” Olivier de Berranger, CEO en co-CIO van de Franse vermogensbeheerder LFDE, geeft zijn kijk op 2025. Heel kort: Amerikaanse aandelen, vooral de kleine, hebben meer opwaartse kracht dan Europese aandelen. Wat obligaties betreft, gaat de voorkeur uit naar kredietwaardige bedrijfsobligaties.