Europese fondsbelegger is niet gek Het was misschien wel de grootste paradox van beursjaar 2019. Terwijl de aandelenkoersen omhoog spoten, deden Europese beleggers aandelenfondsen juist van de hand. Detlef Glow van Lipper verklaart deze schijnbaar vreemde gang van zaken. 31 december 2019 08:50 • Door Detlef Glow 2019 zal worden herinnerd als een meer dan prima aandelenjaar. Koersen stegen overal in de wereld met dubbele cijfers. 2019 was ook een goed jaar voor de Europese fondsenindustrie. Fondshuizen boekten in de eerste elf maanden van het jaar een geschatte instroom van 259,9 miljard euro. U zou denken dat het nieuwe kapitaal vooral naar aandelenfondsen stroomde. Dat bleek niet het geval. Europese fondsbeleggers verkochten tot eind november voor in totaal 23,5 miljard euro aan aandelenfondsen. Wat is hier aan de hand? Waarom verkochten Europese beleggers aandelen, ondanks oplopende koersen? Het heeft volgens mij veel te maken met de gure aandelenwind die in december 2018 waaide. Zomerdip Die hakte er stevig in. Toen aandelenkoersen weer begonnen op te lopen, verkochten fondsbeleggers hun posities. Deze verkoop accelereerde toen de aandelenmarkten in mei opnieuw begonnen te dippen. De escalerende handelsoorlog tussen de VS en China liet beleggers niet onberoerd. Toen de koersen in juni weer stegen, stapten Europese fondsbeleggers een maand later weer in aandelen. Dat was van korte duur. De zomerdip duwde beleggers in augustus weer uit de aandelen. In de maanden daarna kregen beleggers langzaam maar zeker weer voldoende vertrouwen om aandelen te kopen. In november was er zelfs sprake van een kleine run. Gemist rendement Ondanks de goede gang van zaken op aandelenmarkten vielen de rendementen van veel beleggers over 2019 toch tegen. Vooral risicomijdende beleggers hebben veel rendement gemist. In 2019 hadden beleggers dus gewoon in aandelen moeten blijven zitten. Zeker na de ervaring in december is het begrijpelijk dat beleggers met een sterk ontwikkeld gevoel voor risico niet al hun geld op aandelen zetten. Voor mij bewijst het beursjaar 2019 wederom dat alleen beleggers die zich niet al te druk maken over de bewegelijkheid van de markt in staat zijn ten volle te profiteren van de winsten die aandelen uiteindelijk genereren. Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 13:00 Sectie 899: exodusgevaar door Amerikaanse wraakbelasting Zoals Mozes in Exodus de Rode Zee spleet om zijn volk te bevrijden, lijkt de Big Beautiful Bill van Trump nu de kapitaalstromen tussen continenten te splijten. Het voorstel om een wraakbelasting in te stellen voor buitenlandse beleggers is opnieuw een aantasting van het vertrouwen in Amerika. Het vergroot het risico dat beleggers hun allocatie naar de Verenigde Staten heroverwegen, schrijft Thomas van Galen, Chief Strategist Achmea IM.
Assetallocatie 09 jun Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit Wat heeft 2025-2026 nog allemaal in petto voor aandelen, obligaties en valuta? Capital Group schetst een beeld van aanhoudend hoge volatiliteit, meer risico-aversie en tijdelijk gunstige vooruitzichten voor aandelen buiten de VS.
Assetallocatie 05 jun De wraak van de thuisspelers Enguerrand Artaz van LFDE begrijpt wel waarom beleggers zich nu richten op de aandelen van Europese bedrijven, die sterk gericht zijn op de eigen thuismarkt.
Assetallocatie 05 jun Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's Zelfs de beste aandelen gaan zo nu en dan door een diep dal. Met een indexfonds is de stress minder groot zonder dat dit ten koste gaat van rendement.
Assetallocatie 02 jun Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.
Assetallocatie 02 jun Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente State Street Global Advisors denkt dat de gestegen rente samen met de hoge Amerikaanse staatsschuld ernstige gevolgen zal hebben voor de samenstelling van modelportefeuilles.