Moment van de waarheid Waarom Detlef Glow, hoofd research van Lipper, beleggingsfondsen wantrouwt die superieure rendementen hebben geboekt. 4 juni 2018 14:15 • Door Detlef Glow Af en toe leiden marktrisico's tot hevige prijsbewegingen die beleggingsfondsen - en dus hun beleggers - met stevige verliezen opzadelen. Een dergelijke gebeurtenis is voor fondsbeleggers een moment van de waarheid, omdat in sommige gevallen blijkt dat een fonds is blootgesteld aan veel meer risico's dan was gemeld. Een van deze momenten vond vorige week dinsdag plaats, toen de spreads van Italiaanse obligaties de lucht inschoten, nadat de Italiaanse president de vorming van een Italiaanse regering dwarsboomde. De marktturbulentie op die dag was voor fondsselectors en beleggers de ideale gelegenheid om hun fondsbeslissingen te valideren. Hebben fondsbeheerders te veel risico genomen om de prestaties van hun fonds te verbeteren? Goede rendementen zijn immers de belangrijkste reden voor beleggers om voor een fonds te kiezen. Daar is ook een groot deel van de marketinginspanningen van een fondshuis op gericht. Verkeerd risicoprofiel Deze extra risico's zijn veelal niet zichtbaar door de prestaties in het verleden te analyseren. Maar blijkt dat het risicoprofiel van een fonds niet overeenkomt met die van een belegger, dan kan dat leiden tot een vertrouwensbreuk tussen klant en adviseur. Maar begrijp me niet verkeerd: Ik zeg niet dat alle fondsen die beleggen in riskante activa slechte producten zijn. Als dat duidelijk is aangegeven in het beleggingsbeleid en begeleidende prospectus, dan is er natuurlijk niets mis mee. Maar sommige fondsbeheerders proberen wel degelijk het rendement van hun fonds te verhogen door te beleggen in activa die niet passen bij het risicoprofiel van hun fonds, en daarmee van de beleggers die ervoor hebben gekozen. Gezonde twijfel Beleggers, adviseurs en fondsselectors moeten altijd twijfels hebben over fondsen die in het verleden veel beter hebben gepresteerd dan soortgelijke fondsen. Grote kans dat dat deze outperformance tot stand is gekomen door meer risico te nemen. Of dat daadwerkelijk het geval is, laten de beursmomenten van de waarheid zien. Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.
ESG nov '23 Biodiversiteitsverlies, het megarisico dat slechts enkelen zien Het verlies van biodiversiteit is volgens De Nederlandsche Bank (DNB) een groot risico voor de financiële stabiliteit. Cardano heeft een methode ontwikkeld om dit verlies te meten en zo de beleggingsrisico’s in kaart te brengen. IEXProfs sprak met Dennis van der Putten, Chief Sustainability Officer bij Cardano.