De wijzen vluchten naar het oosten

"Wie wil voorsorteren op een echt rampenscenario voor de westerse financiële markten, moet nu in Azië beleggen."

Groei, stabiliteit en variatie. Het Westen mist het, Azië heeft het. Donald Amstad, hoofd productontwikkeling Azië bij Aberdeen Management, is daarvan overtuigd tijdens zijn bezoek aan Amsterdam. “Kijk verder dan schuld van opkomende markten en zet ook in op Aziatische vastrentende waarden. Als de paniek echt uitbreekt, vloeit al het geld naar Aziatische staatsobligaties. Doe dit nu, want de kans op kapitaalcontroles neemt toe.”

Amstads boodschap is redelijk gekleurd. Fondsenhuis Aberdeen investeert, onder meer middels het Asia Pacific Multi Asset fonds, nu al een tijdje in het oosten en is daar naar eigen zeggen zeer tevreden over. De markten in het westen zijn immers aan een ongewenste verandering onderhevig: “De vijf belangrijkste centrale banken in de wereld drukken geld bij en de huidige beleidsmaatregelen voldoen niet meer,” zegt Amstad.

“En dus worden nieuwe regels bedacht, waardoor kapitaalcontroles uiteindelijk niet zullen uitblijven. Haal als belegger uw geld uit het westen nu dat nog kan en investeer in Azië.” Amstad ondersteunt zijn verhaal met voorspellingen van Citi Private Bank. Die bank verwacht dat Azië tegen 2050 verantwoordelijk is voor bijna de helft van het totale bbp in de wereld."

"Tegelijk daalt het bbp in Europa en de Verenigde Staten ten opzichte van de wereld met respectievelijk 13% en 10% en stijgt het bbp in Afrika van 4% naar 12%. Naar verwachting zullen de vier rijkste landen in 2050 Singapore, Hong Kong, Taiwan en Zuid-Korea zijn. De grootste economieën tegen die tijd: India, China en op een derde plek de Verenigde Staten. “Azië wordt te groot om te negeren.”

06-Nobelprijs
De explosieve groei is volgens Amstad toe te schrijven aan de in omvang toenemende middenklasse. De verwachting is dat er tegen 2030 drie miljard mensen tot de middenklasse behoren in Azië. “Ik zou de Nobelprijs voor de Vrede niet aan een persoon geven, maar aan een apparaat: de mobiele telefoon. Die zal zorgen voor een sterke groei van de middenklasse."

"Op dit moment zijn er achthonderd miljoen telefoons in India. Iedereen kan gesprekken met elkaar voeren, berichten en foto’s versturen. In Azië maken ze nu kennis met de Westerse levensstijl en overheden willen die levensstijl ook bieden. Politieke regimes staan dat niet in de weg.” Hoewel ook Azië niet immuun is voor de wereldwijde crisis, reageren beleidsmakers volgens cijfers van Citigroup flexibeler op dergelijke economische situaties:

 

De markt is het daar mee eens:

 

“Door de crisis zijn er weinig triple-A assets meer over. Enkel in Singapore, Australië en Canada zijn deze nog te vinden, maar het is moeilijk om enkel rond deze markten een portfolio op te bouwen.”

Bill Gross van Pimco zei eerder deze maand al dat de Verenigde Staten met hun grote staatsschuld Griekenland achterna dreigen te gaan. De schuld stijgt dit jaar naar verwachting tot meer dan 100% van het Amerikaanse bbp. “In Groot-Brittannië is dit percentage zelfs 400 à 500,” zegt Amstad. “De overheid gaat inflatie creëren en dat is in combinatie met kapitaalcontroles niet fijn voor obligatiebeleggers.”

Niet risicovrij
De Aziatische valuta zijn het afgelopen decennium sterk gebleken. “Aziatische overheden grijpen actief in op de valutamarkt, om te zorgen dat munteenheden niet te snel in waarde stijgen. De Verenigde Staten willen immers geen deflatie importeren. Tussen 1998 en 2007 bleef de rente stabiel, maar dat is nu niet meer het geval.

De aandelen- en huizenmarkten zijn aan het bubbelen. Aziaten begrijpen dat Amerikaanse burgers weinig te besteden hebben en iedereen dicht bij huis wil investeren. Daarom trekt China weg uit de VS en leent het geld uit aan bijvoorbeeld Angola. Dit soort grondstofrijke landen hebben producten die iedereen wil hebben. Azië heeft behoefte aan eten, commodities, energie en grondstoffen, niet aan Amerikaanse vliegtuigen die aan de grond blijven.”

Beleggen in Azië is echter niet risicovrij, waarschuwt Amstad. Vooral het gebrek aan transparantie is een onopgeloste kwestie. “Actief beheer is noodzakelijk, omdat transparantie in China, de Filippijnen en Thailand ver te zoeken is. Risicovrij investeren kan in deze tijd niet meer, maar inzetten op Aziatische vastrentende waarden kan nu nog genoeg kansen bieden.”

ontvang IEXProfs magazine


Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

China; opnieuw lieveling van beleggers?