De Europese obligatiemarkt heeft een sweet spot

Kredietwaardige bedrijfsobligaties zijn momenteel het meest interessante segment in de Europese obligatiemarkt." Dat is het duidelijke oordeel van Marc Rovers, hoofd Europese obligaties bij LGIM. CityWire riep de Nederlander deze zomer voor de derde keer uit tot een van de beste Europese fondsmanagers.

Waarom zouden beleggers moeten terugkeren naar vastrentende waarden, want centrale banken gaan wel nog even door met verhogen?

Marc Rovers: "Een belangrijke reden om obligaties te kopen is dat deze weer inkomen genereren. Het rendement op de euro investment grade obligatie-index is gestegen van circa 0,5% begin dit jaar tot ruim 4% nu (peildatum: 27 september 2022)."

Wat is momenteel het meest interessante segment van de Europese obligatiemarkt?

Marc Rovers: "Dat zijn toch kredietwaardige bedrijfsobligaties. De yield bedraagt ruim 4%, terwijl het renterisico beperkt is door de gemiddelde looptijd van circa 4,5 jaar. De spread ten opzichte van Duitse staatsobligaties bedraagt meer dan 2%. Dat is een grote buffer voor mogelijke toekomstige defaults, die in investment grade doorgaans zeer beperkt zijn, zelfs in een recessie.

Op basis van historische rendmenten en kwantitatieve analyses blijkt dat beleggers die op deze spreadniveaus instapten, doorgaans een rendement van meer dan 4% boven Duitse staatsobligaties konden verwachten over een periode van 36 maanden."

Wat is uw strategie in de huidige marktomgeving?

Marc Rovers: "Onze strategie is sterk gericht op bottom-up kredietselectie, aangevuld met top-down macroviews en sectoranalyses. De huidige volatiele marktomstandigheden bieden volgens ons volop kansen voor actieve managers.

Tijdens grote marktbewegingen, zoals nu, stellen we vast dat obligatiekoersen willekeurig van kwaliteit bewegen waarbij grote verstoringen optreden als er gedwongen verkopers in de markt zijn. Aan het einde van het tweede kwartaal zagen we daar voldoende bewijs van.

Tegelijkertijd beoordelen we voortdurend de marktomgeving, waarbij we het risico naar eigen goeddunken laten variëren, belangrijke beleggingsthema's identificeren en onze posities diversifiëren om idiosyncratische risico's te beperken."

Wat zijn de belangrijkste plussen en minnen waar obligatiebeleggers rekening mee hebben te houden?

Marc Rovers: "Het grote pluspunt van vastrentende waarden zijn de sterk gestegen yields. Deze staan in Europa op het hoogste niveau van de afgelopen tien jaar. Ofwel, het inkomen is terug. Maar tegelijkertijd moeten we erkennen dat ook de inflatie op een zeer hoog niveau ligt en dat centrale banken de rente verder zullen verhogen, hetgeen de rendementen onder druk zet.

Voor kredietwaardige obligaties zijn de opgelopen spreads een duidelijke plus, terwijl het renterisico beperkt is. Dit zijn obligaties die ook in tijden van economische schokken en recessies overeind moeten blijven, en die door actief beheer extra waarde moeten kunnen toevoegen."

Ik neem dat uw team bij de selectie ook oog heeft voor de ESG-aspecten van de uitgegeven schuld?

Marc Rovers: "ESG is een integraal onderdeel van ons beleggingsproces. Het is een aanvulling op onze gebruikelijke kredietanalyse. We hebben onze eigen methodologie ontwikkeld waarbij we externe ESG-gegevens uit meerdere bronnen verzamelen en combineren in plaats van te vertrouwen op één enkele aanbieder. Ook hebben we onze methodologie zo ontworpen dat deze meer toekomstgericht is en ESG-criteria op portefeuilleniveau beheert."

Deel via: