'Goud druipt langzaam weer af' De ‘Gold Bug’ heeft de vliegenmepper niet overleefd. Rick Ferri leeft met hem mee. 23 april 2013 15:30 • Door IEXProfs Redactie De goldbug heeft de vliegenmepper niet overleefd. Rick Ferri leeft met hem mee: net als de wereld lijkt in te storten en het beestje wil toeslaan, draait de markt met 180 graden en wordt het glimmende insect verslagen. Zelf belegt de vermogensbeheerder niet in goud. Een goudstaaf produceert geen inkomen, en verdubbelt zichzelf niet. Het kost zelfs geld om goud te bezitten, redeneert Ferri. Over het algemeen is men het er over eens dat prijzen veranderen door inflatie. Voor een gram goud kon men duizenden jaren geleden ongeveer hetzelfde kopen als een paar jaar terug, voordat de prijs van goud piekte (zie grafiek). Het lijkt erop dat goud weer terugvalt naar zijn voor inflatie gecorrigeerde gemiddelde prijs (500 dollar). De laatste keer dat een ounce goud 500 dollar kostte, was in juni 2005. In januari 2011 was de goudprijs met 350% gestegen, terwijl de inflatie slechts 17% was. Ook in 1980 zag de goud een piek. De prijs werd opgedreven door een hoge vraag, veroorzaakt door de hoge inflatie. Het monetair beleid werd snel verkrapt, en in 1983 was de inflatie gedaald tot 3%. De goudprijs schoot omlaag en bereikte uiteindelijk weer zijn normale niveau. TerugzakkenOnderstaand figuur laat de goudprijs zien tussen april 1975 en nu. Het record van 2.451 dollar per ounce (voor inflatie gecorrigeerd) is nog niet gebroken. De vraag naar goud steeg sinds 2005 om verschillende redenen: groei in China, India en andere opkomende markten waar de inwoners hun bezit in goud bewaren, de bankencrisis die in 2007 begon, de daaropvolgende Europese schuldencrisis en de ongekende reactie van de centrale banken. Tegelijkertijd werd het voor beleggers mogelijk gemaakt goud in hun bezit te hebben door middel van het aandeel GLD. Inmiddels hebben beleggers op die manier meer dan 1.000 ton goud in hun bezit; meer dan de voorraden van een grote overheid. Daar bovenop kwam nog eens de angst voor een hyperinflatie. Dat lijkt mee te vallen. Ferri voorspelt dat de prijs ook dit keer langzaam weer terugzakt naar zijn normale niveau. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
ESG 10 jul "Er vindt een filosofische transitie plaats bij biodiversiteitbeleggen" Dat stelt Jeroen Bos, hoofd aandelen bij vermogensbeheerder AXA Investment Managers.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.