Nieuws

Buyback-honger slaat over van VS naar Europa

In de VS was de inkoop van eigen aandelen altijd al een favoriet instrument om geld terug te geven aan aandeelhouders. Die trend is inmiddels overgewaaid naar Europa en Japan.

De inkoop van eigen aandelen is in de VS al jaren een populair alternatief voor dividenduitkeringen. Volgens de Britse vermogensbeheerder Schroders breidt die trend zich nu uit naar andere landen. 

Volgens researcher Harry Goodacre kocht vorig jaar 45% van de grote Amerikaanse bedrijven (de largecaps) per saldo tenminste 1% van hun aandelen terug. Dat is ongeveer in lijn met de jaren vóór corona. “Maar het verrassende is dat de grote bedrijven in het VK vorig jaar bijna net zo actief waren”, aldus Goodacre.

Inhaaleffect

Het percentage in het VK lag in 2022 rond de 44%, wat een nieuw record betekende. Japan, Frankrijk en Duitsland bleven hier ver bij achter. Toch is ook hier de stijging groot. In Japan verdubbelde het bijvoorbeeld tot 20%. Frankrijk zat op 15% en Duitsland rond de 12%.

Goodacre verklaart de grote buyback-activiteit onder andere uit het slechte beursjaar 2022. Vooral in Japan zakte de beurskoersen tot ver onder de boekwaarde. In theorie is het dan gunstig voor een bedrijf om aandelen terug te kopen. 

Voor- en tegenstanders

De inkoop van eigen aandelen kent voor- en tegenstanders. De fans wijzen op het feit dat het belastingtechnisch een relatief gunstige manier is om geld terug te geven aan aandeelhouders. In veel landen worden koerswinsten minder zwaar belast dan dividend. Ten tweede kan een bedrijf goed inschatten wanneer een aandeel goedkoop is, en wanneer niet.

Daar staat tegenover dat buybacks minder transparant zijn. Bij dividenduitkeringen weet iedereen waar hij aan toe is. Bij inkoop eigen aandelen is het volstrekt onduidelijk wanneer een bedrijf actief wordt en wanneer niet. Het schept bovendien mogelijkheden voor manipulatie. In het ergste geval kan het management, door op het juiste moment eigen aandelen in te kopen, hun bonus verhogen. Tenslotte kan het als teken gezien worden dat een bedrijf geen investeringsmogelijkheden ziet, maar dat is ook een argument dat tegen hoge dividenduitkeringen wordt aangevoerd.

Minder aandelen, meer private equity

In de VS is dit jaar een buyback-belasting ingevoerd van 1%. Het valt af te wachten of dat effect heeft. Eén ding is zeker: de inkoop van eigen aandelen draagt bij aan een andere trend in de wereld, namelijk dat er steeds minder vrij verhandelbare aandelen beschikbaar zijn. 

Door fusies, overnames en delistings (bijvoorbeeld door een management buy-out) verdwijnen er meer bedrijven dan erbij komen. Daar komt de inkoop van eigen aandelen bovenop die groter is dan de uitgifte van nieuwe aandelen.

Schroders ziet overal ter wereld een “de-equitisation” trend. Dat is zorgwekkend omdat het grote publiek op die manier niet meer kan profiteren van de waardestijgingen van bedrijven.

"Schroders ziet overal ter wereld een “de-equitisation” trend"

De de-equitisation kan ook iets te maken met de trend dat largecaps de smallcaps steeds meer overvleugelen. Het is nou eenmaal zo dat kleine bedrijven over het algemeen meer kapitaal nodig hebben om te groeien dan grote bedrijven. Smallcaps geven daardoor vaker aandelen uit dan dat ze aandelen inkopen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen