Halo-effect drukt rendement ESG-aandelen Aandelen met een hoge ESG-score zijn zo populair dat het rendement er onder lijdt, schrijft Larry Swedroe in zijn blog Alpha Architect. 24 juni 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Bedrijven met een slechte score op het gebied van milieu, sociale omstandigheden en corporate governance (ESG) brengen meer risico's met zich mee voor beleggers dan bedrijven met een hoge ESG-score. Denk bijvoorbeeld aan natuurcatastrofes, milieuschandalen, corruptie en rechtzaken. De bedrijven met een lage ESG-score zijn qua winstgevendheid ook zeker niet beter. Toch worden beleggers die deze "zondige aandelen" kopen daarvoor beloond met een hoger rendement dan op basis van de risico's mag worden verwacht. Dat schrijft blogger Larry Swedroe op basis van verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Veel vraag, lager rendement De oorzaak ligt bij het feit dat bedrijven met een goede ESG-score veel populairder zijn dan bedrijven met een donker randje. Dat drijft de aandelenkoers omhoog en zorgt voor een lager rendement. Bij de aandelen met een lage ESG-score gebeurt precies het omgekeerde. Swedroe: “Onderzoek heeft aangetoond dat de voorkeur voor duurzame beleggingen ertoe heeft geleid dat beleggers in minder duurzame bedrijven overgecompenseerd worden voor de risico's die ze dragen. De laagst scorende bedrijven hebben de hoogste voor risico gecorrigeerde rendementen opgeleverd. Puur vanuit economisch perspectief wordt de optimale verhouding tussen rendement en risico dus bereikt met een portefeuille die belegt in bedrijven met de laagste ESG-ratings.” Het halo-effect Swedroe noemt dit het "halo-effect” - de krans van licht rond het hoofd van heilige figuren - waarbij de positieve indruk van de hoge ESG-score zo zwaar weegt dat het rendement als criterium naar de achtergrond verdwijnt en een ondergeschikte rol speelt. Dat wil volgens Swedroe overigens niet zeggen dat beleggers nou opeens massaal in deze “zondige aandelen” moeten stappen. Veel beleggers willen immers bewust een bijdrage leveren aan een duurzame en sociale wereld. Als dat ten koste gaat van een beetje rendement is dat niet erg. Maar het is wel belangrijk dat beleggers beseffen dat een grote ESG-voorkeur gepaard gaat met een lager voor risico gecorrigeerd verwacht rendement. Niet klagen achteraf dus. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.
ESG nov '23 Biodiversiteitsverlies, het megarisico dat slechts enkelen zien Het verlies van biodiversiteit is volgens De Nederlandsche Bank (DNB) een groot risico voor de financiële stabiliteit. Cardano heeft een methode ontwikkeld om dit verlies te meten en zo de beleggingsrisico’s in kaart te brengen. IEXProfs sprak met Dennis van der Putten, Chief Sustainability Officer bij Cardano.