De uitgesproken voorkeuren van Baillie Gifford De Schotse vermogensbeheerder Baillie Gifford heeft op de lange termijn (10 jaar) een voorkeur voor obligaties uit opkomende markten, vastgoed en infrastructuurprojecten die passen bij de energietransitie. 3 mei 2023 08:30 • Door IEXProfs Redactie Inflatie blijft voor beleggers nog wel even een hoofdthema. De meeste analisten zijn het er wel over eens dat de hoge inflatie van nu tijdelijk is. Maar met hoeveel valt hij terug en wanneer? Krijgen we misschien zelfs deflatie? Mocht dat laatste zo zijn, gaan centrale banken dan weer terug naar een negatieve rente? Baillie Gifford probeert in zijn Multi asset long term outlook: beyond high inflation verder te kijken dan een paar jaar en kiest voor een tijdshorizon van 10 jaar. 10 jaar Daar komen de volgende percentages uit voor de inflatie: 2,5 procent in het VK 2 procent voor de Eurozone 1,25 procent voor Japan 2 procent in China 3.75 procent in emerging markets Emerging debt Die cijfers zijn natuurlijk een benadering, geen zekerheid. Het zijn bovendien gemiddeldes. Maar als ze uitkomen,dan behoren obligaties uit opkomende markten tot de winnaars met een gemiddeld jaarrendement van rond de 6,5%. Andere obligaties zullen ongetwijfeld ook geld opleveren, maar beleggers mogen niet uitgaan van grote koerswinsten (na de koersverliezen vorig jaar). Baillie Gifford denkt namelijk dat centrale banken niet meer terug willen naar het extreem losse monetaire beleid van de voorbije jaren, zelfs al zouden de wereldwijde inflatie en groei sterk afnemen. De energietransitie Vastgoed (vooral logistiek) en infrastructuur (met name voor de energietransitie) zullen waarschijnlijk ook stevige rendementen opleveren. Bij aandelen ziet het er volgens Baillie Gifford minder goed uit. De Schotse vermogensbeheerder denkt aan een opbrengst van 3,75% per jaar. Dat heeft onder andere te maken met de tijdens corona hoog opgelopen winstmarges van bedrijven. Baillie Gifford denkt dat die op den duur niet op deze niveaus zijn te handhaven. Aangezien er van de wereldeconomie geen denderende groei wordt verwacht, betekenen lagere winstmarges ook minder optimisme over de winst per aandeel. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 16 sep Optimix blijft onderwogen in aandelen Optimix ziet de komende maanden nog een aantal risico’s aan de horizon opdoemen en handhaaft daarom het onderwogen advies voor aandelen. Wel koopt de vermogensbeheerder trendvolgende hedgefondsen.
Assetallocatie 12 sep Liever aandelen dan obligaties, vastgoed en grondstoffen Beleggingsstrateeg Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen blijft positief over aandelen, negatief over de meeste obligaties en terughoudend over vastgoed en grondstoffen.
Assetallocatie 12 sep Amerikaanse renteverlaging positief voor opkomende markten De waarde van de Amerikaanse dollar is belangrijk voor elke belegger, maar zeker voor beleggers in de opkomende markten, schrijft econoom Erik Lueth van vermogensbeheerder LGIM.
Assetallocatie 11 sep Europese ETF-beleggers kopen de dip Noussair Aatil van State Street SPDR ETFs buigt zich over de Europese ETF-handel in augustus. Beleggers lieten zich door de techdip in de eerste week niet uit het veld slaan. Wel werd extra bescherming gezocht.
Assetallocatie 10 sep Zit stil als je geknipt wordt! Nu de centrale banken de rentes gaan verlagen, houdt ook obligatiebelegger Gerard Moerman van Aegon AM rekening met verhoogde beursrisico's. Is beleggen in de VIX een slimme hedge?
Assetallocatie 03 sep Welke markt krijgt gelijk? De verschillende markten prijzen verschillende scenario’s in, schrijft Ralph Wessels. Welke krijgt gelijk? De hoofd beleggingsstrategie van ABN AMRO houdt vast aan het scenario van een herstellende wereldeconomie en is daardoor licht positief over aandelen én obligaties.