Nieuws

Nieuw dividendrecord, maar groei neemt wel af

88% van de bedrijven wereldwijd verhoogde in 2022 het dividend of hield het stabiel. Het leidde tot een dividendgroei van 8,8%, zo blijkt uit de nieuwste Janus Henderson Global Dividend Index. Nederlandse bedrijven bleken zeer royaal met een dividendverhoging van maar liefst 15,7%.

Wereldwijde dividenduitkeringen zijn in 2022 sterk gestegen, zo blijkt uit de laatste Janus Henderson Global Dividend Index. Ze stegen met 8,4% tot een recordbedrag van 1,56 biljoen dollar, wat overeenkomt met de eerdere prognose van Janus Henderson. "Na correctie voor de stijging van de dollar ten opzichte van de meeste valuta, en ook voor lagere speciale dividenden en andere technische factoren, was de onderliggende groei met 13,9% zelfs nog sterker."

De wereldwijde dividenden groeiden zo sterk dat er in twaalf landen een recordbedrag aan uitkeringen in dollars werd betaald. VS, Canada, Brazilië, China, India en Taiwan, maar ook een aantal andere landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, Japan en Australië, boekten records in hun lokale valuta.

Energiebedrijven en financials leidden de dividenddans

Olie- en gasproducenten en financials waren goed voor de helft van de wereldwijde dividendgroei in 2022. Door de stijgende energieprijzen verhoogden olie- en gasproducenten hun uitbetalingen met tweederde, door middel van zowel reguliere uitkeringen als eenmalige speciale dividenden. Zij droegen bijna een kwart bij aan de stijging van de wereldwijde dividenden in 2022.

Banken en andere financiële instellingen, vooral in de VS, het VK en Europa, waren verantwoordelijk voor een kwart van de groei in 2022, voortbouwend op het sterke dividendherstel dat de sector na de pandemie kende. Elders stimuleerden torenhoge vrachtkosten de transportbedrijven over de hele wereld, terwijl de stijgende vraag en de hogere prijzen van auto's en luxegoederen betekenden dat deze sectoren de belangrijkste drijvende krachten waren achter de dividendgroei in Europa.

Ondanks enkele duidelijke sectorwinnaars was de groei over de hele linie zichtbaar. 88% van de bedrijven verhoogde het dividend of hield het stabiel.

Regionale verschillen

In opkomende markten, Azië-Pacific ex Japan en Europa stegen de dividenden op onderliggende basis met ongeveer een vijfde. De dividendgroei in de Verenigde Staten was minder dan de helft van de rest van de wereld, vooral omdat de Verenigde Staten minder zijn blootgesteld aan enkele van de grote sectortrends van 2022, maar ook omdat de Amerikaanse dividenden tijdens de pandemie zeer veerkrachtig waren. De groei in de Verenigde Staten lag niettemin boven het langetermijngemiddelde.

Sander van der Ent, Head of EMEA ex-UK institutional bij Janus Henderson: “Europese dividenden stegen vorig jaar op onderliggende basis met meer dan 20%, meer dan de meeste andere regio’s. In totaal kwam dit neer op een recordbedrag van 254,7 miljard dollar. Over het hele jaar genomen heeft 90% van de Europese bedrijven de dividendbetalingen verhoogd of stabiel gehouden, iets meer dan het wereldwijde gemiddelde.

Nederlandse dividenden stegen in 2022 met 15,7% naar een totaalbedrag van 13,8 miljard dollar. Heineken leverde de grootste bijdrage aan deze stijging nadat het zich herstelde van de pandemie, maar het dividend was lager dan in 2019. Philips was het enige Nederlandse bedrijf in onze index dat het dividend verlaagde.”

"Nederlandse dividenden stegen in 2022 met 15,7%"

Vertraging dividendgroei op komst

In het vierde kwartaal is de wereldwijde dividendgroei vertraagd tot 7,8% op onderliggende basis. Er zijn inmiddels tekenen dat de hogere rente de bereidheid van bedrijven om hun dividend te verhogen begint te beïnvloeden. Een voorbeeld daarvan is de VS. Hier vertraagde de dividendgroei in het vierde kwartaal bijvoorbeeld tot 5,5%.

Janus Henderson voorspelt een tragere groei in 2023, met dividenduitkeringen ter waarde van 1,60 biljoen dollar, een stijging van 2,3% op nominale basis, gelijk aan een onderliggende stijging van 3,4%.

Verbazingwekkende prestatie

Jane Shoemake, Client Portfolio Manager Global Equity Income bij Janus Henderson: "De wereldwijde dividenden zijn na de pandemie volledig hersteld, met uitkeringen die weer in lijn zijn met de historische trend. Gezien de omvang van de economische disruptie die de pandemie heeft veroorzaakt is dit een verbazingwekkende prestatie. Voor het komende jaar is er meer onzekerheid over de dividendvooruitzichten. Inflatie, de omvang van verdere renteverhogingen en geopolitieke risico's maken de toekomst onzekerder. De cashflows van ondernemingen zullen onder druk komen te staan door zowel de lagere vraag als de hogere kosten voor het aflossen van leningen, waardoor de dividendgroei wordt beperkt."

Jane Shoemake
Jane Shoemake van Janus Henderson Investors

Op sectorgebied is het volgens Shoemake onwaarschijnlijk dat de energiedividenden de sterke stijgingen van 2022 zullen herhalen, terwijl de uitbetalingen in de mijnbouw afhankelijk zullen zijn van hoe de grondstoffenmarkt zich in de komende tijd zal ontwikkelen. "Van de financiële instellingen zouden de banken kunnen profiteren van ruimere marges, dankzij de hogere rente, dus verdere dividendgroei is zeker mogelijk, op voorwaarde dat er voorzichtig wordt omgegaan met toenemende slechte leningen naarmate de economische groei vertraagt."

Ondanks alle onzekerheden verwacht Shoemake dat verdere dividendgroei in 2023 haalbaar is.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen