Nieuws

If you want to go big, go small

Smallcaps hebben het de laatste jaren slechter gedaan dan largecaps. Toch adviseert Nick Maggiulli ze in de portefeuille op te nemen.

“Bent u op zoek naar een hoger beleggingsrendement? Nou, als u een echt grote jongen wilt worden, dan moet u zich misschien wat meer richten op de kleintjes.” Met deze zin begint fondsbeheerder Nick Maggiulli zijn blog Of Dollars and Data.

Maggiulli houdt hierin een warm pleidooi voor kleine beursfondsen met een marktwaarde onder de 2 miljard dollar. Maar hij doet dat niet zonder de nodige kanttekeningen te plaatsen.

Outperformamce sinds 1926 

Allereerst hebben smallcaps de geschiedenis aan hun kant. De eerste bewijzen voor een smallcap-premie doken op in 1981 in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Financial Economics. De studie vond een duidelijke outperformance van smallcaps tegenover largecaps. Deze conclusie werd in latere studies bevestigd.

"De studie vond een duidelijke outperformance van smallcaps tegenover largecaps"

Maggiulli heeft zelf de rendementen van Amerikaanse smallcaps gelegd naast die van de markt als geheel (S&P 500). Sinds 1926 rolt daar een gemiddelde uit van 8,4% voor smallcaps en 7% voor largecaps. Een verschil van 1,4% klinkt misschien als niet heel veel, maar cumulatief gaat het daarbij om enorme bedragen.

Sinds de jaren '80

Er is wel een “maar”. Smallcaps deden het lange fases beter dan largecaps, maar er zijn ook periodes waarin de rollen waren omgedraaid. Dat geldt bijvoorbeeld voor de jaren 50, de jaren 90 en - zoals de meeste beleggers zullen weten - ook de laatste 5 jaar.

Het meest zorgwekkend is misschien nog wel dat de periodes van smallcaps-underperformance langer en dieper lijken te worden sinds 1980. Er kan niet uitgesloten worden dat er sindsdien iets veranderd is, wat werkt in het voordeel van largecaps.

Smallcaps-premie krimpt

Aswath Damodaran, een expert op het gebied van aandelenwaardering, heeft hier onderzoek naar gedaan en komt tot een aantal conclusies die inderdaad duiden op een krimpende smallcaps-premie. 

  1. De markten zijn de laatste 40 jaar professioneler geworden. Veelbelovende smallcaps worden daardoor eerder gevonden, met als gevolg dat de premie snel verdwijnt.
  2. Het is goed mogelijk dat de prestaties van small- en largecaps worden beïnvloed door macro-economische omstandigheden zoals inflatie, rente en groei.
  3. De smallcap-premie verdwijnt voor een groot deel als de allerkleinste fondsen (de microcaps) buiten beschouwing worden gelaten.
  4. Hetzelfde geldt voor de maand januari. Smallcaps halen hun voordeel vooral in de eerste maand van het jaar.
  5. De smallcaps-premie is minder evident in landen buiten de VS. Het kan dus aan het Amerikaanse economische systeem liggen.

Hoog risico

Tenslotte wijst Maggiulli op de hoge risico’s die kleven aan smallcaps. De koersuitslagen zijn gemiddeld groter dan bij smallcaps, en ze treden vooral op tijdens fases met veel onrust. In het geval van een beurscorrectie is de kans daarom groot dat smallcaps harder onderuitgaan dan largecaps.

"De koersuitslagen van smallcaps zijn gemiddeld wel groter"

Toch doen

Maar is het dan wel de moeite waard om in smallcaps te beleggen?

Maggiulli vindt van wel. Ten eerste is de smallcaps-outperformance de laatste 40 jaar gekrompen, maar bestaat die nog wel. Voor wie bereid is wat extra risico te nemen, zijn smallcaps daarom een welkome aanvulling.

Ten tweede ziet Maggiulli meerwaarde in het combineren van twee strategieën: value en smallcaps. Bij waarde-aandelen schuwt hij zelfs zoveel mogelijk largecaps. De echte value-pareltjes zijn volgens hem te vinden bij de kleinere aandelen.

"De echte value-pareltjes zijn te vinden bij de kleinere aandelen"

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen