Nieuws

Drie kansrijke obligatiestrategieën

State Street SPR ETF's heeft drie obligatiestrategieën uitgedokterd die goed passen bij een rentecyclus die zijn hoogtepunt nadert.

De vooruitzichten voor obligaties zijn complex, maar veel beter dan vorig jaar. Complex, omdat niemand precies weet hoeveel de inflatie gaat dalen, hoe diep de recessie zal zijn én wat de reactie daarop zal zijn van centrale banken. Beter dan vorig jaar, omdat de rentevergoeding veel hoger is. 

De Amerikaanse vermogensbeheerder State Street Global Advisors heeft drie verschillende obligatiestrategieën bedacht die passen bij deze onzekere situatie. Ze staan beschreven in de outlook voor het eerste kwartaal: A New Landscape for Bonds.

Strategie 1: kwaliteit als bescherming tegen volatiliteit 

De meeste economen zijn het erover eens dat er een beleidsverandering in de lucht hangt. Er zijn steeds meer signalen dat het hoogtepunt bij de inflatie achter de rug is. Dat betekent ook dat centrale banken het einde van hun verkrappingscyclus naderen. Dat geldt het meest voor centrale banken in de opkomende markten en het minst voor de ECB, die nog een aantal renteverhogingen voor de boeg heeft. De Fed zit ertussenin.

Er is wel verschil tussen wat centrale banken signaleren en wat de markt verwacht. Beste voorbeeld is de Fed die heeft gehint op een piekrente van ruim boven de 5%. De markt houdt het bij maximaal 5% en gaat er bovendien vanuit dat de rente vrij snel weer gaat dalen. De rente is nu vastgelegd tussen 4,25 en 4,5%.

We weten dus dat er een keerpunt aan zit te komen. Maar het is niet helemaal duidelijk wat er met de economie gaat gebeuren en hoe snel centrale banken de teugels weer losser kunnen laten.

State Street verwacht dat dit leidt tot een “rocky” eerste kwartaal voor financiële markten. Wat daar goed bij past zijn obligaties met een hoge credit rating (investment grade).

Die geven een hogere rente dan staatsobligaties en zijn bijna net zo veilig. Dat is belangrijk in het geval van een diepe recessie. IG-obligaties blijven dan meestal redelijk stabiel, terwijl het er bij aandelen en bedrijfsobligaties ruig aan toe kan gaan. 

Strategie 2: veel te zeggen voor emerging markets

Opkomende markten hadden het in 2022 extra zwaar door de flight-to-safety en de stijgende dollar. Centrale banken in EM moesten daardoor harder ingrijpen dan hun collega's in het Westen. De obligatiemarkten kelderden daardoor.

Maar State Street denkt dat het tij is gekeerd. De dollar verzwakt al een paar maanden, de rentecyclus heeft zijn top bereikt en beleggers beginnen hun EM-portefeuilles weer aan te vullen. Als kers op de taart ontvangen beleggers in EM een hogere rente dan in het Westen.

State Street is dus een fan. Beleggers die risico’s toch zoveel mogelijk willen mijden, kunnen het best kiezen voor EM-staatsobligaties met korte looptijden. Die bieden nog altijd een uitstekend rendement.

Als de dollardaling doorzet, is dit vooral een aantrekkelijke strategie voor beleggers in de VS (en andere dollarlanden).

Strategie 3: korte looptijd (als de inflatie hoog blijft)

Het succes van de eerste twee strategieën is voor een groot deel afhankelijk van een flinke afname van de inflatie. Stel dat dit tegenvalt, dan is een alternatief om vooral kortlopende obligaties te kopen.

Deze strategie is volgens State Street vooral van toepassing op het VK en de VS, en minder in Europa (waar de korte rente nog relatief laag is). 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie