Nieuws

Het is goud dat blinkt in 2023

Goud maakt volgend jaar een comeback, zo verwacht vermogensbeheerder Invesco.

De sterke dollar verdrong het edelmetaal dit jaar nog als veilige haven, maar als 2023 inderdaad een zwaar jaar wordt voor de Amerikaanse munt, dan kan goud die positie weer heroveren.

Hoewel goud het normaal goed doet in periodes van hoge inflatie zat de sterke Amerikaanse dollar goud in 2022 flink in de weg. Maar als de Amerikaanse economie volgend jaar verder afzwakt en de inflatie iets beteugeld wordt, dan kunnen beleggers weer verder kijken dan naar wat de Fed doet met de rente.

"Goud wordt snel duurder"

Beleggers moeten volgens Invesco wel snel zijn, want goud wordt snel duurder. Dat is niet alleen te wijten aan de recessie, maar ook aan de oplopende spanningen in Rusland, China en Noord-Korea. Geopolitieke risico's doen er ook toe. Hoe onveiliger de wereld, hoe sterker de vraag naar de veilige haven der veilige havens.

Ontwikkeling van de goudprijs (in dollar)
In 2022 gebeurde er per saldo niets. Eurobeleggers boekten door de sterke dollar wel valutawinst.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie