Nieuws

China is een stockpickersmarkt

Capital Group ziet in de volatiele Chinese markt kansen. Maar goede research is noodzaak. De verschillen tussen winnaars en verliezen zijn enorm, mede door snel veranderende overheidsmaatregelen. Waar liggen de beste kansen?

Handelsconflicten, een vastgoedbubbel, Covid-restricties en zeldzame demonstraties tegen de regering: het zijn bewogen tijden in China. Dat is ook op de beurs te merken waar aandelen de eerste vier maanden flink omlaag gingen, toen herstelden en de laatste maand weer opkrabbelen.

De onderlinge verschillen op de beurs zijn ook niet mals. De hardste klappen vielen dit jaar bij aandelen uit de farmacie-, technologie- en vastgoedsector en die met een notering in de VS en Hongkong. De financiële sector doet het daarentegen best aardig, net als energiebedrijven en China Mobil.

Stockpicking

Andrew Lee van Capital Group betoogt in het rapport Why research is so critical when it comes to investing in China dat het een typische stockpickersmarkt is, mede door de grote invloed van de overheid.

Hij ziet in het overheidsbeleid bijvoorbeeld best aanknopingspunten om afgewaardeerde technologie- en vastgoedaandelen op te pikken. Het wachten is op ondersteunende maatregelen van de centrale bank en de overheid.

Lockdowns

Voor de korte termijn verwacht Lee dat de economie verder last zal houden van de Covid-lockdowns, maar wat beleggers niet mogen onderschatten is de mogelijkheid van de staat om de economie financieel te ondersteunen met bijvoorbeeld goedkope leningen aan de vastgoedsector. 

Een ander sector die kan profiteren van overheidssteun zijn de E-autoproducenten en bijvoorbeeld een accumaker als CATL. Groene energie heeft de wind ook mee. Het is volgens Lee overigens een misverstand dat Chinese bedrijven in deze sector het alleen maar goed doen vanwege subsidies. Ze hebben gewoon veel technische knowhow.

Farma

Een andere sector die goed draait, is de gezondheidssector. De vraag naar medicijnen neemt toe bij een stevig vergrijzende Chinese bevolking. Daar staat tegenover dat deze sector gevoelig is voor Amerikaanse importrestricties.

Goede research is uiteindelijk onontbeerlijk, zegt Lee. Anders gezegd: indexbeleggen in Chinese aandelen geen goed idee. Aldus Lee.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie