Nieuws

2023 krijgt twee gezichten

Stagflatie hangt als een molensteen om de nek van financiële markten. Pas als het duale gevaar van hoge inflatie en lage groei geweken is, kan er voorzichtig worden gedacht aan een nieuwe bullmarkt, zo meldt Robeco in zijn outlook voor 2023.

Even ademhalen is er niet bij voor beleggers de komende maanden. Zolang de periode van stagflatie (hoge inflatie en schrale groei) aanhoudt, zijn beleggers nergens veilig.

Maar het keerpunt komt in zicht. Let daarbij op drie dingen, zegt Robeco in zijn Outlook voor 2023 Short-term pain, long-term gain.

  1. Heeft de inflatie zijn piek bereikt?
  2. Zijn Fed en ECB klaar met renteverhogingen?  
  3. Heeft de dollarindex zijn hoogtepunt gepasseerd?

Capitulatie

De meeste analisten verwachten dat deze drie veranderingen ergens het komende halfjaar worden bereikt. Toch denkt Robeco dat de risico’s voorlopig aan de downside blijven.

De vermogensbeheerder rekent op een marktcapitulatie waarbij de koersen nog een keer (te ver) doorschieten naar beneden. Tussentijdse "relief rally’s" zijn ook te verwachten. Robeco: “De laatste tik naar beneden wordt in een typische bearmarkt meestal veroorzaakt door dalende bedrijfswinsten. Maar zover zijn we nog niet.”

Oude reflexen

Robeco ziet bij beleggers nog steeds de oude reflex dat de beurs stijgt bij slecht macro-economisch nieuws. Maar dat is niet meer van deze tijd. Dat hoorde bij de periode toen centrale banken nog de vrije hand hadden bij het opkrikken van de economie. Maar met de stugge inflatie kan dat niet meer.

Wat Robeco extra zorgen baart, is dat er vooral in de VS een groeiend optimisme is over een zachte landing van de economie. Robeco gelooft daar niet in. Het is zoals met een bal die een heuvel wordt opgeduwd. Doel is precies op tijd te stoppen zodat de bal niet terugrolt, maar de kans dat dit lukt is klein.

Daar komt bij dat de Fed vastberaden lijkt om de rente niet te weinig te verhogen. Het wordt waarschijnlijk een paar renteverhogingen te veel, met als gevolg een harde landing. Het voordeel is dat de angel dan in een keer uit de inflatie wordt gehaald. Dat is op de midden en lange termijn goed voor obligaties en aandelen.

Tweede helft 2023

Een recessie hoeft niet noodzakelijkerwijs een negatieve groei te betekenen over heel 2023. Voor de eurozone gaat Robeco bijvoorbeeld uit van een recessie in de eerste helft van het jaar. Toch kan 2023 nog worden afgesloten met een plusje van 0,4%.

Hetzelfde geldt min of meer voor de financiële markten. In de eerste helft wordt het billenknijpen, maar dat levert mooie instapmogelijkheden op voor de rest van 2023. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen